Kornélia
-1 °C
15 °C

Washingtoni nem az emberi klónozásra

2001.08.01. 14:19
A washingtoni képviselőház a kedd este megszavazott törvénnyel az emberi klónozás minden formáját betiltotta. A szenátus elnöke jelezte: a tiltást támogatják. A Bush-adminisztráció is a totális tilalmat szorgalmazza.
Etikai és morális gondokat vet fel az emberi klónozás, amit a tudományos kutatások során nem lehet figyelmen kívül hagyni - hangoztatta az amerikai Fehér Ház abban a közleményben, melyet az emberi klónozás teljes betiltásának képviselőházi tárgyalása során fogalmazott meg. "Az elnöki hivatal egyértelműen ellenzi az emberek klónozását, történjen az szaporodási vagy kutatási céllal" - hangzik a Fehér Ház félreérthetetlen álláspontja.

Tíz év börtön és egymillió dolláros büntetés a törvény megszegőinek

A washingtoni képviselőház az emberi klónozás minden formáját betiltotta
A Bush-adminisztráció elképzelését az amerikai képviselőház is támogatta. Ez a törvény szavazásánál is meglátszott: a teljes tiltás mellett 265-en, míg ellene 162-en szavaztak. A törvény életbe lépéshez a szenátus és az amerikai elnök jóváhagyása is szükséges. A szenátusi többség vezetője, a demokrata Tom Daschle kedden kijelentette: ő is a teljes tiltás híve. A törvény megszegőit 10 év börtön és 1 millió dolláros büntetés sújthatja.

A képviselőházban kedden egy részleges tiltást előíró törvényről is szavaztak: az tiltotta volna a szaporodás céljából történő emberi klónozást, de a tudományos célú kutatást - Nagy-Britanniához hasonlóan - támogatta volna. A tervezet azonban 178 igen és 249 nem szavazattal megbukott.

"Emberi cserealkatrészek halmozása"

A teljes tiltást előíró tervezetet benyújtó floridai republikánus képviselő, Dave Weldon szerint az emberi klónozást a legelején kell leállítani. Úgy látja, a vita arról folyt: alkothatunk-e embriókat pusztító tudományos célokra. Párttársa, Tom DeLay radikálisabban fogalmazott: "Az embereket nem szabad klónozni csupán azért, hogy orvosi hulladékudvaron halmozzunk emberi cserealkatrészeket".

A tudományos kutatás céljából a klónozást engedélyezte volna a szintén republikánus Jim Greenwood: szerinte olyan tudományos eredményektől fosztják meg a betegeket, melyek gyógyulást jelentenének.

Nagy-Britanniában nem tilos

Az óceán másik partján, a brit kormány - az amerikai példától eltérően - engedélyezte a kutatási célú emberi klónozást. A kísérletekeben az embriókra az őssejtek miatt van szükség: miután ezeket kellő mennyiségben kivonták a klónozott egyedből, azt elpusztítják. Az őssejtekből - megfelelő manipulációval - bármilyen emberi szerv növeszthető, így a tudósok, orvosok könnyebben juthatnak "csereszervekhez".