Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Aláírták a koalíciós szerződést a cseh kormánypártok

2004.08.02. 13:31
Megtartotta a lemondott kormányfő politikai szövetségeit Stanislav Gross. A kinevezett cseh kormányfő bízik benne, hogy a minimális parlamenti többség ellenére kabinetje kitart a következő választásokig.
Aláírták a koalíciós szerződést a cseh kormánypártok. Stanislav Gross kinevezett miniszterelnöknek sikerült újra szövetséget kötnie az elődje, Vladimir Spidla kormányában is szerepet vállaló Kereszténydemokrata unióval (KDU-CSL) és a Szabadság Unióval (US-DEU), ezzel biztosítva magának a minimális többséget a kétszáz tagú cseh alsóházban. A kormánynak tizennyolc minisztere lesz, a szociáldemokraták tizenkét minisztériumot vezetnek majd, a maradék hat tárcán egyenlő arányban osztozik a KDU és az US.

Meddig húzzák?

Bár a kormánypártoknak csak százegy képviselőjük van az alsóházban, Gross biztos benne, hogy kabinetje kihúzza a 2006-ban esedékes parlamenti választásokig.

Prágai sajtóhírek szerint Václav Klaus államfőnek kifogásai vannak néhány miniszterjelölttel szemben, s ezért személyesen is találkozni kíván velük. Ebből kifolyólag még nem tudni, mikor alakul meg az új kabinet.

A cseh sajtó arra számít, hogy erre már a héten sor kerül, s Stanislav Gross várhatóan augusztus 20. körül áll a képviselőház elé, hogy bizalmat kérjen kormányának. "A köztársasági elnöknek nincs joga megvétózni egyetlen minisztert sem" - jelentette ki Gross.

Jólétet hirdetnek

Az új kormány részletes programnyilatkozatában, amelyen már dolgoznak a politikusok és a szakértők, egyebek között nagy hangsúlyt kíván fektetni a vállalkozások, a családok és az oktatás támogatására, harcolni akar a munkanélküliség ellen, s csökkenteni szeretné az államháztartás hiányát is. A tervek szerint ismét bevezetnék a fiatal házasoknak nyújtott kedvező kamatú állami kölcsönöket is.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.