Szilárda
-4 °C
2 °C

Volt mozdonyvezető a cseh kormány élén

2004.07.26. 19:21
Népszerűségét csinos arcának köszönheti, politikai elképzeléseiről még legközelebbi szövetségesei sem tudnak sokat. Stanislav Gross a semmitmondás és a politikai szövetségesek megtalálásának mestereként harmincnégy éves korára Csehország kormányfője lehetett.
Stanislav Grosst, a június 26-án lemondott Vladimir Spidla miniszterelnök belügyminiszterét nevezte ki kormányfőnek hétfőn Vacláv Klaus cseh államfő. A harmincnégy évesen a legfiatalabb cseh miniszterelnökké lett Gross három héten belül tervezi a parlament elé terjeszteni kormánya névsorát. Gross egyelőre csak annyit közölt, hogy fenntartja két jobboldali szövetségesével - a Cseh Kereszténydemokrata Néppárttal és a liberális Szabadság Unióval - alkotott hárompárti koalíciót. De kicsoda valójában az új cseh kormányfő?

Harmincnégy éves, valaha mozdonyvezető volt és annyira semmitmondó, hogy hozzá képest még Hiller "tűz és pezsgés" István is a programalkotás nagymesterének számít - összegezhetőek a cseh közvélemény ismeretei Stanislav Grossról. Mi segíthette posztjára a tagadhatatlanul megnyerő fiatal belügyminisztert a helyes pofiján kívül - tette fel a kérdést a Prague Post című angol nyelvű cseh napilap portréírója.

Üres fej, helyes arc

Stanislav Gross
Nem a retorikai képességei, ez biztos. Gross legendás semmittmondására példa, hogy a Post azon kérdésére, hogy mit adhat Csehország az Európai Uniónak rövid gondolkodás után azt találta felelni, hogy: "az EU nagy lehetőséget jelent számunkra, és a csehek nem is fognak elveszni. Tudjuk, hogyan érhetünk el sikereket, még ha gyakran hiányzik is a magabiztosságunk. Összességében tehát azt gondolom, hogy a csatlakozással Csehország és az unió is jól járt". Még a legközelebbi politikai szövetségesei szerint is üresfejű Gross egyik legsürgősebb feladata, "hogy kitalálja, mit is akar csinálni, elsősorban a párttal" - vázolta a Postnak Jaroslav Flodyna, a Cseh Szociáldemokrata Párt Usti nad Labem-i körzeti elnöke.

Gross pártja ugyanis története egyik legnagyobb válságát éli át. A nem túl karizmatikus, saját bevallása is kommunikációs tragédia Vladimir Spidla két év kormányzással harminc százalékról tíz százalék alá küzdötte le a szocdemek népszerűségét. A párt ráadásul Spidla- és Zeman-párti képviselőkre szakadt. A szociáldemokraták nagy öregje - aki a fiatal Gross megnyerő egyéniségét kormányzati pozícióba helyezte 1998-ban - még mindig megpróbál a háttérből irányítani. "Felkeresem, és együtt kitaláljuk, milyen szerepe lehet a CSSD-ben" - nyilatkozta egy hónappal ezelőtti tévéinterjújában Zemanról Gross.

Ügyesen barátkozott

Ez a nyilatkozat már rá is mutat az egyszerű munkásgyerekből belügyminiszterré, majd most kormányfővé lett Gross igazi erősségére. Ismerői szerint Gross fantasztikus tárgyaló, tizenöt év pártpolitizálás alatt pedig tökéletesen megtanulta, hogyan szerezzen magának befolyásos barátokat. "Istenadta tehetség" - jellemzi ebbéli képességeit a már idézett Flodyna a Postnak.

Gross "fiatal és attraktív" - összegzi Flodyna, hozzátéve, hogy ez akár többet is jelenthet a politikai éleslátásnál a választók szemében. Alátámasztja ezt, hogy az újonnan kinevezett kormányfő öt éve a legnépszerűbb politikus Csehországban. Ehhez persze hozzájárulhat az is, hogy egyik legfőbb bírálója, a legnépszerűbb cseh napilap, a Mlada Fronta Dnes jegyzetírója szerint "tipikus, átlagos cseh". "Karel Gotot és Nedved testvéreket (egy cseh folkzenekarról van szó) hallgat", és az a típus, akihez szívesen odaül az ember egy kocsmában - mondta róla Jindrich, Sidlo publicista.

Klientúraépítés multilevel marketinggel

Gross tehát üresfejű, de legalább megnyerő. Őt sem kerülték el azonban a botrányok. Jogi diplomáját - melyet 1999-ben már miniszterként védett meg - a többség szerint amolyan politikai ajándékként kapta. Több akkori sajtóbeszámoló szerint is szakdolgozata nagyobbik részét nemzeti banki dokumentumokból és tanulmányokból plagizálta. Sokan bírálják azért is, mert az általa felügyelt rendőrség több kommunista kádert is alkalmaz, sőt egyik személyi tanácsadója börtönőrként felügyelte a rendszerváltó elit tagjait.

Gyorsan ívelő karrier
Stanislav Gross 1969 október 30-án született Prágában. A kereskedelmi iskola elvégzése után politikusnak állt, majd a Károly Egyetemen szerzett jogi diplomát. 1988-ban a prágai Vrsovice pályaudvar műszerésze és mozdonyvezetője volt. Politikai karrierje már fiatalon felfelé ívelt, 1990-1994 között a szociáldemokraták ifjúsági tagozatát vezeti, 1995-től a szocdem frakció vezetője a cseh alsóházban. 1998-tól belügyminiszter, 2003-tól miniszterelnök-helyettes. Második feleségével él, két lánya van.
Legtöbb botrányát azonban második feleségének, Sarkának köszönheti. Sarka asszony egy időben szponzorokat hajtott fel Frantisek Janecek koncertszervezőnek, aki a kommunista időszakban a magyar Erdős Péterhez hasonló atyaúristen volt a cseh könnyűzenében. A koncertszervezőt támogató vállalatok idővel az állami privatizációs pályázatokon is megjelentek, már amelyik elbírálásában Gross is részt vett.

"Lehet, hogy csinos a pofija, de hajlik a sógorkomaságra" - jellemezte a kormányfőt a legerősebb ellenzéki párt, a Polgári Demokraták elnöke. A klientúraépítésben nagy segítségére lehet az egy ideig Amway-ügynökként is dolgozó, így a multilevel marketing világát alaposan megismerő felesége is.

Hiányzó elvek, víziók

Hogy miniszterelnökként mit kezd az országgal, az még ismerői számára is rejtély. Hiába faggata a Prague Post az új miniszterelnök tucatnyi közeli szövetségesét, egyikük sem tudta felvázolni Gross vízióját Csehország jövőjéről. Az egyetlen értékelhető információ, amit a lap megszerzett Grossról, arról szólt, hogy a tavalyi elnökválasztást előkészítő tárgyalások során a ruhája egyik gombját elvesztő miniszter a beszélgetés alatt saját kezűleg varta azt vissza. "Nagyon kevés politikus tenné ezt meg, inkább megkérnének valaki mást" - nyilatkozta a napilapnak Andrej Surnak, a párt kommunikációs igazgatója.

Bohumil Dolezal, a jelenleg elnökösködő Klaus egykori miniszterelnöki tanácsadója szerint Gross simulékonysága veszélyeket is rejt magában. A szakértő szerint az új kormányfő a közvélemény kielégítése érdekében elvtelen kompromisszumokat köthet. "Egy politikusnak szigorú elvek szerint kell dolgoznia, én és a nemzet nagy része azonban semmit sem tudunk Gross elveiről" - mondta a Postnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!