Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Vád alá helyeznék Busht a demokraták

2006.01.11. 13:22
Kezd beérni az ellenzéki demokraták kampánya, már csak az amerikaiak ötven százaléka ért egyett Bush döntésével az amerikaiak lehallgatásának ellenőrzéséről. Az elnök határozatát még Bill Clinton igazságügyminiszter-helyettese is jogszerűnek tartja. A demokraták mégis Bush alkotmányos vád alá helyezésében bíznak.

Ötven százalékra csökkent azoknak az aránya, akik szerint Bush helyesen cselekedett, amikor engedélyezte az amerikaiak külföldi telefonbeszélgetéseinek lehallgatását a terrorizmus elleni harc keretében, jelentette a CNN. Két hete még az amerikaiak nagy többsége, 71 százaléka nem kifogásolta a lehallgatásokat. A Gallup felmérése szerint az amerikaiak 46 százaléka szerint Bush rossz döntést hozott, 4 százalék nem nyilvánított véleményt a kérdésben.

Fülelő szolgálat

A botrányt a New York Times robbantotta ki egy egy évig pihenetett cikk decemberi publikálásával. A lap beszámolója szerint 2001. szeptember 11. óta az amerikai titkosszolgálatok mintegy félezer amerikai állampolgár külföldről bejövő vagy külföldre irányuló hívását hallgatták le.

Az Egyesült Államok a szintén illegális lehallgatások miatt kirobbant Watergate-botrány után szigorú szabályokhoz kötötte a lehallgatások engedélyezését. Amerikai állampolgárok belföldi hívásait kizárólag bírói végzéssel lehet elrendelni. Bush a szeptember 11-i terrortámadások után lazított a szabályokon.

A kormány és több titkosszolgálati elemző szerint Bush nem sértett törvényt, hiszen az a belföldi beszélgetések lehallgatását köti bírói engedélyhez. Nem csak republikánusok vélekednek így, de John Schmidt, Bill Clinton kormányának igazságügyminiszter-helyettese is. Ráadásul a lehallgatások Michael Hayden szerint több terrortámadás meghiúsításában is segítettek.

Vád alá helyeznék

Az ellenzéki demokraták mindenesetre Bush megbuktatásának lehetőségét látják a lassan Watergate méretűre pumpált, de annál sekélyesebb botrányban. Terveik szerint, amennyiben sikerülne a novemberi választásokon megszerezni a többséget a képviselőházban (ehhez legalább 15 körzetben kellene legyőzni a republikánusok ismétlésre készülő képviselőit) és a szenátusban (hat eddigi republikánus legyőzése szükséges a többséghez), alkotmányos vádeljárást kezdeményeznek az ügyben az elnök ellen. Ez elvileg Bush bukását is okozhatja.

Az alkotmányos vádemelés kifejezetten ritka az Egyesült Államokban. Eddig mindössze két elnök ellen vetette be a kongresszus, 1868-ban a polgárjogi törvényeket elutasító Andrew Johnson, 1998-ban pedig az eskű alatt füllentő Bill Clinton ellen. Végül indkét elnököt felmentették a vádak alól. Alkotmányos vádemelésre készültek 1974-ben Richard Nixon ellen is a Watergat-botrány miatt, de Nixon ezt megelőzendő lemondott, egyedüliként az ország történetében.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.