A köztévé nem kérdezhetett Botka Lászlótól Brüsszelben

2017.06.01. 17:29 Módosítva: 2017.06.01. 17:58
Hatékonyabb és igazságosabb unióról tárgyalt az MSZP miniszterelnök-jelöltje az Európai Bizottság alelnökével. Navracsics Tibort igazi európai demokratának tartja.

Orbán Viktor nem Magyarországot védi az Európai Uniótól, hanem a saját hatalmát – ez volt az egyik üzenet, amit Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje átadott azoknak az európai uniós politikusoknak, akikkel csütörtöki brüsszeli látogatásán találkozott.

„Uniópártiként kritikával érkeztem. Felajánlottam, hogy én is részt vállalok az Európai Unió átalakításában, hogy hatékonyabb és igazságosabb EU jöjjön létre” – mondta csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján az Európai Parlamentben.

A szocialista politikus üdvözölte, hogy az EU előállt a szociális pillér nevű javaslattal, amelyik csökkentené az bérkülönbségeket az uniós országok között, és védelmet nyújtana a munkavállalóknak.

A migrációs válság az EU és Orbán Viktor közös felelőssége

Botka László szerint az Európai Unió felelőssége, hogy nem ismerte föl időben, mekkora veszélyt jelent a migráció az EU-ra. „Egy-másfél évig nem adtak megfelelő választ a migrációs nyomásra, és ezzel esélyt adtak a populizmus előretörésére.” Orbán Viktor felelőssége pedig abban áll, hogy a bevándorlás-ellenes kampánnyal elérte: rengeteg ember fél a migrációtól egy olyan országban, ahol nem is akarnak migránsok letelepedni.

Navracsics egy igazi európai demokrata fideszes

A miniszterelnök-jelölt találkozott az Európai Bizottság szociáldemokrata alelnökével, Frans Timmermansszal. Jelezte neki, hogy ha kormányra kerül, az elsők között fogja visszavonni a tanszabadságot korlátozó felsőoktatási törvényt és a civil szervezeteket megbélyegző civiltörvényt.

A tárgyalásain többször előkerült a több sebességes Európai Unió témája, amelyről azt gondolja: Magyarországnak semmiképpen sem érdeke, hogy megvalósuljon. Több tárgyalópartnerétől, így Frans Timmermanstól is azt a véleményt hallotta, hogy

érdekes, hogy éppen azok az országok emelik föl a hangjukat a többsebességes Európa ötlete ellen, akik a leginkább felelősek azért, hogy az utóbbi években szétcsúszott az európai egység.

Navracsics Tibor magyar biztossal is tárgyalt. Róla azt mondta, hogy „végre egy igazi európai demokrata fideszes politikus”, akivel korrekt, barátságos hangnemben lehetett szót váltani. Az egyetemi és diákcsereprogramokról beszélgettek, és tájékoztatást kért a biztostól arról, hogy hogyan állnak a brüsszeli egyeztetések az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről. Ezektől az egyeztetésektől függ, hogy 2020 után milyen feltételekkel juthat Magyarország uniós támogatásokhoz.

A köztévé nem tehetett föl kérdést Botkának

A csütörtök délutáni sajtótájékoztatón az állami tévé riportere szeretett volna föltenni egy kérdést Botka Lászlónak, de a miniszterelnök-jelölt nem hallgatta meg a kérdést. Udvariasan megköszönte az érdeklődést, de elmondta, hogy tartja magát a szocialista párt döntéséhez: „kormánymédiának nem nyilatkoznak”. A többi újságíró kérdezhetett, Botka interjút is adott a Euronewsnak és a HírTV-nek.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.