Ez a poszt a következő Percről percre része:

EP-választás 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hollandia az EU-szabályokkal ellentétben már közzétette a még nem végleges, a szavazatok 92 százalékából számolt eredményeket. Ezek szerint a szélsőjobb Szabadság Párt futott be a második helyre, 16,9 százalék szavazott rájuk, vagyis négy helyet szereztek a 25-ből. A legnagyobb vesztes a Néppárt, ők négy helyet veszítettek.

    Az eredmények: a Kereszténydemokrata párt öt képviselőt, a Szabadságpárt négy képviselőt, a Néppárt három képviselőt, a középen lévő VVD és Democrats 66 három-három képviselőt, a zöldek három képviselőt, a Szocialista Párt két képviselőt és a Keresztény Unió két képviselőt küldhet az európai parlamentbe.

  • Az LMP-ben úgy számolják, hogy a fővárosban 4,8 százalékon állnak, szoros versenyben az MDF-fel. Az SZDSZ  az információik szerint messze leszakadva.

  • A pártelnök is befutott a Fidesz-központba, az elnökség visszavonult a szavazatszámlálóktól érkező eredményeket összegezni és értékelni.

     

  • A fél hétig beérkezett adatok szerint az országos részvételi átlag alacsonyabb volt, mint a 2004-es választáson, ám van két megye, ahol az akkorinál többen szavaztak. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szavaztak többen, mint öt éve. Előbbiben akkor 30,33 százalék volt a részvételi arány, most 32,12 százalék, utóbbiban 29,20 százalékról 31,10 százalékra nőtt.

  • Felelős magatartás volt a szocialista választóktól, hogy sokuk nem szavazott, mondta Simon Gábor az MSZP országos választmányának elnöke az Inforádióban. A magyarázat lényege olyasmi volt, hogy ezek a szimpatizánsok bizonyára majd az országgyűlési választásokon akarják elmondani véleményüket a belpolitikáról.

  • Budaörsön 7, Zuglóban 8 százalékot ért el az LMP, pletykálják a párt központjában.

  • cikkünk a témában:

    Nem tudták betölteni Toller László helyét

    A gyenge részvétel miatt érvénytelen az időközi egyéni országgyűlésiképviselő-választás első fordulója Baranya 3. számú választókerületében vasárnap. A Fidesz–KDNP jelöltje a szavazatok 90 százalékának feldolgozása után 62,9 százalékot kapott. Az MSZP jelöltje 25 százalékot. A második fordulót június 21-én tartják.

  • A Fideszben a szavazatok feldolgozottságának nagyjából a felénél állítólag azzal számolnak, hogy 15 képviselőjük lesz, négy MSZP-s jut az EP-be és hárman a Jobbiktól. Az MDF a bejutás határán van, ha lesz mandátumok akkor vagy a Fidesztől vagy az MSZP-től vesznek el egy mandátumot.

  • Lubickol az újságírók kérdéseiban Balczó Zoltán, jelentette a Jobbik rendezvényéről tudósítónk, aki szerint az alelnök boldogan csapódik a mikrofonok és a kamerák között oda-vissza. "Csak olyan frakcióhoz csatlakozunk az Európai Parlamentben, amelyik kritikusan viszonyul a Lisszaboni Szerződséhez" - mondta el Balczó, aki azt is hozzátette, hogy egy ilyen frakció szemben áll az Unió jelenlegi törkevéseivel, vagyis az Európai Egyesült Államok megteremtésével. További feltételük a csatlakozáshoz, hogy a frakcióban ne legyen olyan soviniszta, magyar gyűlölő párt, mint a Slota-féle Szlovák Nemzeti Párt, vagy a Nagy-Románia Párt.

  • Az egyik pártközpontból származó értesülés szerint a szavazatok 89 százalékának összeszámolásánál az MDF egy, a Jobbik három, az MSZP négy, a Fidesz 14 mandátumot szerzett. Egy másik pártszámítás szerint is ugyenez az eredmény, de az MDF bejutása kérdéses.

  • Még ez sem hivatalos, de a Fidesz-székházból úgy tudjuk, hogy az MSZP erős szegedi emberének, a polgármester Botka Lászlónak a körzetében is kétharmad-egyharmad a Fidesz–MSZP-szavazatiarány. Debrecenhez hasonlóan itt is volt több szavazókör, ahol a Jobbik megelőzte a kormánypártot.

  • Természetesen ha tudjuk az eredményeket, tájékoztatni fogjuk a sajtót, mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke, miközben áttört a rá várakozó fotósok, operatőrök és újságírók hadán, jelentette tudósítónk.

     

  • Az EU-s választásnak nemcsak legnagyobb nyertese, de a legnagyobb vesztese is a Fidesz, mondta Eörsi Mátyás az Inforádióban. Az SZDSZ-es képviselő szerint ugyanis a Fidesz a válságkezelő kormányt elsöprő népszavazássá akarta változtatni a szavazást, ez pedig nem sikerült, kicsi volt a részvétel.

    Eörsi szerint az SZDSZ rossz szereplésének oka egyrészt, hogy túlságosan sokat voltak koalícióban az MSZP-vel, másrészt az, hogy bár elveikhez ragaszkodni szoktak, de sokszor nem adnak jó választ a választók kérdéseire, igényeire, félelmeire.

  • Megdöbbentően sok kampánycsendsértés történt a választáson, mondta Herényi Károly, aki ebből azt a következtetést vonta le, hogy azok, akik az európai parlamentben készülnek törvényeket alkotni, azok a hazai törvényeket nem tartják be. A politikus megdöbbentően alacsonynak nevezte a választási részvételt. Közvéleménykutatások szerint az MDF nem küldhet képviselőt az EP-be, de ezt nem akarta kommentálni.

  • Nem hagytuk reakció nélkül, hogy Drávapiskin mindenkit lenyomott az LMP. Schiffer András szóvivő csak kicsit lepődött meg, hogy minden második szavazat az övék lett, mert a győzelemben főszerepet játszó Mali Zoltán polgármester nem tagja az LMP-nek. Szerinte több kistelepülésen is tarolni fog az LMP. Miközben a szóvívővel beszélgettünk, jött a hír, hogy Budapest belvárosában fél kilences állapot szerint négy százalékon áll az LMP.

  • Este 7 után néhány perccel a rendőrök előállították F. Károlyt, mert meggyújtott egy zászlót a Kossuth téren, olvasható a rendőrség honlapján. Ellene garázdaságért indult eljárás. A Független Hírügynökség információi szerint Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum vezetője gyújtott meg egy uniós zászlót. Korábban e-mailben toborzott résztvevőket egy beszélgetésre, és arra szólította fel a meghívottakat, hozzanak EU-zászlókat a Kossuth térre, melyekre „nem lengetéshez” van szükség.

  • Megérkeztek a Kongresszi Központba a hideg húsostálak. A Jobbik rendezvényén eddig csak pogácsákból és süteményekből lehetett válogatni, most már azonban zöldségekkel és kósza edami sajtokkal díszített gazdag húsostálakhoz is hozzá lehet férni. A prímet a bacon, a sonka és a szalámi viszi, bármit jelentsen is ez az EU-szkeptikus párt agrárpolitikai célkitűzéseire nézve. Közben a hangulat egyre vidámabb, az asztalok között mosolygós emberek üdvözlik egymást. Legalább 8 százalékos eredményre van szüksége ahhoz a pártnak, hogy a Jobbik listáján második helyen álló Balczó Zoltán is a brüsszeli hidegtálakhoz férkőzhessen, mondta a helyszínen az alelnök.

     

  • Csepegnek a nem hivatalos információk, a Fidesz székházban azt tudtuk meg, hogy a szavazatok harmic százalékos feldolgozottságánál az MDF még öt százalék felett volt.

  • Van egy település, ahol tarolt az LMP: a Mali Zoltán által irányított Drávapiskin a szavazatok 51,35 százalékát szerezték meg, a második a Fidesz lett 27 százalékkal, az MSZP 18.9 százalékot kapott, a Jobbik 2,7 százalékkal negyedik. Mali korábban SZDSZ-es polgármester volt, most LMP-s színekben politizál, szavazóit a jelek szerint átvitte magával. Drávapiskin százan szavaztak, nem mindenki érvényesen.

    Copy of IMG 6551
  • A Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt (PSD-PC) szövetsége nyerte az exit poll adatok szerint a vasárnapi romániai európai parlamenti választásokat. A Realitatea és az Antenna3 hírtelevízió által külön-külön – az INSOMAR és a CCSB közvéleménykutató intézetektől – megrendelt felmérései szerint a PSD-PC 31, illetve 30,7 százalékkal került első helyre. Koalíciós partnere, a miniszterelnököt adó Demokrata Liberális Párt (PD-L) 30, illetve 30,4 százalékkal foglalta el a második helyet.

    A Magyar Összefogás Listája a szavazatok 9,1, illetve 10,4 százalékát szerezte meg. A CCSB számításai szerint a romániai magyarok négy mandátumot szerezhetnek az Európai Parlamentben. (MTI)

  • A Jobbik rendezvényén már osztják a piros-fehér-zöld nyakpántokat, így nehéz megkülönböztetni a sajtó munkatársait az aktivistáktól. Az Index tudósítója is vett egyet, hogy beolvadjon, ám ez nem egyszerű, ugyanis sok a fekete öltönyös, securitisnek tűnő, marcona férfi. Elszórtan további bocskai ruhás férfiak és népviseletbe öltözött nők is tarkítják a képet. A legérdekesebb viselet tudósítónk szerint azonban a "hungár-polónak" nevezett árpádsávos teniszpóló, a gárda oroszlános műhímzésével.

     

     

  • Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke nagyon bizakodó, szerinte meglesz az egy mandátum. Kolompár elmondta, hogy nem volt pénzük kampányra, egy-másfél millió forintot költöttek, csak szórólapokon kommunikáltak. Szerinte a szavazó romák kilencven százaléka rájuk szavazott, nem a többi párt cigány jelöltjeire. A fideszes Járóka Lívia szerinte például olyan cigány, akit nem érdekel a cigányság sorsa, csak a pártjáé, és ezt a cigányok is tudják. A Jobbik sikerét Kolompár a felelőtlen médiumok hibájának tartja.

    A listavezető, Kis Zsolt arra a kérdésre, hogy miért ő lett a listavezető, azt mondta, hogy fogalma sincsen. Kolompár ezt úgy egészítette ki, hogy azért, mert ilyen lelkes fiatal arcokat akar látni az EP-ben. Ha kapnak mandátumot, akkor a határon túlról keresnek szövetségeseket, mondta még el Kolompár.

  • Akármi lesz a választás eredménye, Dávid Ibolya pártelnök a fórum június 20-i országos gyűlésén bizalmi szavazást kér maga ellen, jelentették be az MDF-székházban.

  • Újra a Fidesz központjából kaptunk információkat a szavazás eredményéről, eszerint a szocialisták a belvárosban 15 százaléknál nem szerepeltek jobban.

  • Ausztriában a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) kapta a legtöbb szavazatot vasárnap az európai parlamenti választáson az előzetes eredmények szerint, és erősödtek az EU-kritikus tömörülések. Az ÖVP a nem végleges adatok szerint 29,8 százalékával hat százalékkal megelőzte koalíciós partnerét, az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ).

    Az SPÖ jelentősen, 9,6 százalékkal esett vissza 2004-hez képest, és a második osztrák köztársaság fennállása (1945) óta a legrosszabb választási eredményét érte el (az ÖVP három százalékot veszített). A harmadik legtöbb szavazatot, 18 százalékot a bal-jobb skálán nehezen elhelyezhető Hans-Peter Martin listája kapta. Közel megduplázta 2004-es eredményét a negyedik helyen befutó jobboldali-populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és 13 százalékot ért el. A nem hivatalos eredmények szerint a választási részvétel 42,3 százalék körül volt. (MTI)

  • A Fidesz központjából származó információnk szerint Debrecen több kerületében a Jobbik megelőzte a szocialistákat.

  • A tudósítónk által korábban felfedezett hátsó ajtón megérkezett a pártszékházba Dávid Ibolya, Bokros Lajos és Kerék-Bárczy Szabolcs, aztán el is tűntek ott. A jelek szerint Herényi Károly a kijelölt sajtó-kapcsolattartó, ő sürglődik az újságírók között.

  • Az előzetes felmérések szerint a Jobbik elérte az 5 százalékos küszöböt, és mandátumot szerzett - mondta el Balczó Zoltán az iménti sajtótájékoztatón. Az Index tudósítói az asztalok körül állók beszélgetéseiből elcsípték, hogy a Jobbik szimpatizánsai számára nagyobb örömöt jelentenek az SZDSZ gyenge szereplését előrevetítő adatok, mint az 5 százalékos küszöb átlépése. A párt alelnöke bejelentette azt is, hogy EP-programjukat a választókkal kötött szerződésnek tekintik, amelyet később bárki számon kérhet rajtuk.

  • Szinte már mindenki ott van a Fidesz központjában, de Orbán Viktor még sehol. Állítólag fél kilenc körül érkezik. Addig is kedélyes borozgatás és szendvicsezés folyik a központ előtt felállított sátorban.

  • Kezdenek befutni a szavazóköri eredmények. Ezek alapján Schiffer biztosan állítja, hogy egy százaléknál jobb eredményt érnek el, bár a feldolgozottság szintje még alacsony. A vidéki városokban két-három százalékon, két, ahogy Schiffer fogalmazott, nekik nem kedvező pesti kerületben négy százalékon állnak. A szavazóköri eredmények az LMP delegáltjaitól származnak.