Árpád
-2 °C
9 °C

Korlátozták a magyar földpiacot

2004.03.31. 20:47
Három évre elzárja a magyar földpiacot az uniós állampolgároktól a kormány. A Magyarországon termelni kívánó külföldiek három évnyi magyarországi tartózkodás és folyamatos mezőgazdasági munka után szerezhetik csak meg a termőföldet. A korlátozások akár tíz évre is kiterjedhetnek.
Korlátozta az európai uniós állampolgárok magyarországi földtulajdonszerzésének lehetőségét szerdai ülésén a kormány. Az EU-val kötött megálapodás értelmében elfogadott előterjesztés szerint uniós polgár csak azután szerezhet földtulajdont, ha már három éve "folyamatosan és jogszerűen" lakik az országban, a tulajdonszerzést megelőző három évben mezőgazdasági tevékenységet folytatott, emellett Magyarországon önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként letelepszik és a termőföldet más célra nem hasznosítja - mondta el Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

Távol tartott tőke

Az uniós szerződés értelmében Magyarország hét évig korlátozhatja a külföldiek földszerzését. Az átmeneti időszak a magyarországi és európai földárak árkülönbségének fennmaradása esetén három évvel meghosszabbítható.

Mint elhangzott, az uniós állampolgárok magyarországi földtulajdonszerzéséhez a területi idegenrendészeti hatóság által kiállított hatósági bizonyítvány, valamint a megyei földművelésügyi hivatal és az adóhatóság igazolása is szükséges.

Nyugdíjra váltják

Gál sikeresnek ítélte a kormány "földért életjáradékot" programját is. A program keretében egy és húsz hektár közötti termőföldeket maximum hárommillió forint értékben lehet életjáradékra váltani.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.