Mária
-7 °C
3 °C

Nem szavaznak az Irakban szolgáló magyar katonák

2004.05.17. 13:24
A magyar konzulátussal rendelkező országok közül Pakisztánban, Kenyában, Líbiában és Irakban nem szavaznak magyarok a június 13-i EP-választásokon. Kubába, Nigériába, Mongóliába egy-egy szavazatért repül delegáció Magyarországról. Az összesen 4,35 milliárd forintra rúgó választási költségből 350 millió forintot szánnak a külföldön szavazó magyarokra.
Eddig negyvenmillió forintot fordítot az Országos Választási Iroda az EP-választások külföldi lebonyolítására, derült ki Rytkó Emíliának, az Országos Választási Iroda vezetőjének hétfői beszámolójából. A pénzt külföldi magyar lapokban, illetve azok hiányában országos lapokban közölt felhívásokra, valamint a konzulátuson a választásokat felügyelő magyar munkatársak haza-, és visszautaztatására költötték. Utóbbira azért volt szükség, mert csak így tudták felesketni őket, magyarázta az Indexnek Rytkó Emília az utazások célját.

Összesen azonban a 4,35 milliárdos választási keretből 350 millió forintot költenek a 2415, külképviseleten szavazó magyar miatt a konzulátusokon tartandó választásokra. Ebből a pénzből utaznak majd a külföldi konzulátusokra magyar delegáció tagjai is, akiknek lényegében az OVI fizeti az utazási és a napidíját, a helyi közlekedési költségeket, valamint a szállásköltségét.

Nem szavaznak a magyar katonák

A hetvenöt magyar konzulátusból négynél - a pakisztáninál, a kenyainál, a líbiainál és az irakinál - egyetlen magyar sem jelezte, hogy szavazni kíván, míg Kubába, Nigériába, Mongóliába egy-egy szavazat miatt utazik két-három fős delegáció Magyarországról. Az iraki magyar katonai kontingens választási passzivitásáról Juhász ferenc honvédelmi miniszter azt mondta, előzetesen tájékoztatták a katonákat, hogy nem szavazhatnak, a választási bizottság civil tagjainak ugyanis nem tudják szavatolni a biztonságát a hadműveleti zónában.

Nyolc lista

A legtöbben, több mint kétszázan Belgiumban, Nagy-Britanniában, Franciaországban szavaznak a magyar jelöltekre. Rytkó Emília elmondta, hogy Magyarországon 1934 külföldi kérte a magyar névjegyzékbe való felvételt, ezzel szemben mintegy másfélezer magyar állampolgár jelezte külföldön, hogy uniós tagország ottani EP-választási listájára kíván majd szavazni.

Hétfőig nyolc listát vett nyilvántartásba az OVI, az MSZP-ét, a Munkáspártét, a MIÉP-ét, az SZDSZ-ét, a Fideszét, az MDF-ét, az Szociáldemokrata Pártét, valamint a Magyar Nemzeti Szövetségéét. Ugyanakkor a Magyar Vidék és Polgári Pártnak a Zöld Pártéval közös listáját egyelőre nem vették nyilvántartásba, ugyanis kifogás érkezett, hogy a jelölőszelvények gyűjtésekor nem jelezték, hogy együtt indulnának. Erről ma este határoz az Országos Választási Bizottság.

Az európai választási rend lényegében nem különbözik a magyartól, de több európai országban este tízig lehet szavazni, ezért Magyarországon is csak ezután fogják nyilvánosságra hozni a választási eredményeket, mondta az OVI vezetője.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.