Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Csatlakozás: huszáros aktus az Erzsébet hídon

2004.04.28. 09:30
A Supergroup újabb hidas installációját kapja többek között ajándékba a főváros lakossága az uniós csatlakozás ünnepi hétvégéjén. A Kancellária, felkérése szerint olyan műalkotást várt, ami öregbíti Magyarország hírnevét. Ennek jegyében az Erzsébet hidon a 21. századi magyar huszár és a germán nőtípus találkozik.
A Supergroup tervei alapján változtatják át az Erzsébet hidat félig országreklámként, félig műalkotásként értelmezhető üzenetté - tudta meg az Index Házi Katalintól, az EU-hétvége sajtófőnökétől. A Miniszterelnöki Hivataltól kapott felkérés arról szólt, hogy olyan produkciót kell alkotni, ami jó eséllyel kerül be a külföldi médiába, "öregbítve ezzel Magyarország hírnevét".

Az elfogadott terv szüzséje szerint a legkiválóbb látványhelyszín egyedül a belső Dunapart lehet, amivel nem vetekedhet egyetlen más most csatlakozó ország fővárosa sem. Három budapesti hidat készítenek fel az EU-hétvégére: a Lánchídon kalácsos-kakaós reggelire várják az aznap születésnapjukat ünneplő gyerekeket, gasztronómiai utalásként hazánk konyhaművészetére. Az utalás azért távoli, hiszen a kisededek nem cseresznyepaprikát kapnak sertésfejjel és szatmári szilvával. A Szabadság híd befüvesített burkolatán az ország természeti adottságait jelenítik meg, míg az átalakított Erzsébet-híd - amelyről mesterséges vízesés zúdul majd a Dunába - egyszerre utal majd Magyarország gyógyvízkincsére, sporttehetségeire, és huszáros-macsó virtusára.

Érzéki csatlakozás

Látványterv
Klikk a képre!
Az Indexhez is eljuttatott látványtervek szerint az Erzsébet-híd híd keleti - az alkotók szerint ezzel Magyarországot jelképező - pilonjai közé egy labdát lóbáló vízilabdázó hatalmas fotója kerül, míg a nyugati kapuban egy feltartott kezű pólós hölgy alakítja Európát, a "gyönyörű nőt". A két kapu között egy öt méter átmérőjű sárga labda lóg majd. Ezzel válik háromdimenziós installációvá a híd. A jelenet javasolt értelmezése a következő: a Pest felőli kapuban látható, magyar felségjelzésű "mokány magyar vízilabdázó" próbálja bedobni a budai oldalon EU-s úszódresszben taposó vízilabdázónőnek a gólt.

Már a látványtervek alapján nyilvánvaló, hogy mi vonzza majd a kéjenc magyar közönséget a hídra: a nagymellű, göndör modellben a mű tervezői "a szőke, hosszú hajú germán nő sztereotípiáját" látják megtestesülni, aki kihívóan, de egyben biztatóan is mosolyog a nála célt elérni kívánó "huszonegyedik századi magyar huszárra". Az "érzéki csatlakozásra" rímelő értelmezési lehetőségeket nem zárja ki az alkotás, amivel tisztában is vannak a terv készítői. Szerintük azonban a szavak nélkül megformált, politikamentes üzenet konkrétan mégiscsak arról szól, hogy Magyarország most kap egy olyan esélyt, amire eddig nem volt példa. A vízilabda pedig magyar sikersportág, így van remény, hogy nem baltázzuk el a kínálkozó helyzetet - sugallja majd az alkotók értelmezésében a rövid életű mű.

Kétoldali vízesés

A megvalósítás technikai megoldásai hasonlóak lesznek, mint a Supergroup korábbi munkáinál. Speciális építkezési hálóra nyomtatják majd a képeket, amiket alpinisták rögzítenek helyükre pénteken éjszaka. A széllel ezúttal talán kevesebb gond lesz, mivel a korábbi hajó-projekttel ellentétben most a Dunán uralkodó széliránnyal párhuzamosan feszülnek a négyszáz négyzetméteres leplek, amik ráadásul csíkokból állnak majd össze egy-egy nagy képpé. Így a fotókat átjáró szél nem kap bele a két vitorlába, és nem röpíti a hidat a Gellért-hegy oldalába, lerombolva Andy Vajna villáját.

A több millió forintba kerülő installációt a Fővárosi Vízművek által felajánlott kétoldali vízesés egészíti ki, a fő üzenetet Magyarország gyógyvízkincseire, fürdőhelyeire utaló motívummal gazdagítva. A csatlakozás napján Demszky Gábor kapcsolja be tizenegy órakor a Dunára merőleges zuhatagot, ami ettől számítva óránként tizenöt percre lép működésbe. A megvalósítást az EU-ünnepség lebonyolítását közbeszerzési pályázaton megnyerő Ogilvy and Mather reklámügynökség és alvállakozói végzik, a Supergroup csak a tervekért felelős.

Google szörcs: Korsos Anita

Az Európát megtestesítő kívánatos nő szerepére Korsós Anitát szemelték ki. Az egyik férfimagazin felfedezettjeként számontartott modell kisebb rajongótábort tudhat magáénak a webes celebritifotók kedvelői között, a róla készült felvételek több túlfűtött fórumot - meglepő módon köztük sok oroszt - megjártak már.

A vízipólós megformálásra Kásás Tamást, világklasszis sportolót akarták megszerezni, aki a vízilabda-válogatott egyetértését is bírva vállalta volna a felkérést, de végül a szponzorok nem engedték hirdetések nélkül szerepelni a keményen támogatott játékost. Így a magyar pólóst is egy fotómodell alakítja az installáció Pest felőli részén.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!