Krisztina
18 °C
24 °C

Becsomagolják az Országházat

2003.10.14. 06:22
Ötvenhat képközelben címmel a Kossuth téren szabadtéri fotókiállítást rendeznek a jövő héten, a három fényképből álló installáció pedig gyakorlatilag eltakarja majd a parlament Duna felőli oldalát. Az idei ünnepségek sem lesznek politikától mentesek, derül ki a Népszabadság összeállításából.
Tekintse meg képeinket!
Az október 23-i ünnepségsorozat részeként a Kossuth téren október 22-től november 4-ig nagyméretű szabadtéri fotókiállítást rendeznek, amely kinagyított eredeti archív fotók segítségével idézi fel a forradalom tizenhárom napját. Október 23-a és 26-a között három fényképből álló óriás installáció kerül a parlament Duna felőli oldalára, amely csaknem "becsomagolja" az épület homlokzatát. A gigantikus fotóinstalláció középső képe az 1956-os Time magazin címlapjára is került világhírű fotó kinagyított kópiája. A képeket estére megvilágítják, így a budai rakpartról sötétedés után is jól láthatók lesznek.

Az ötletgazdák szerint az '56 Képközelben fotókiállítás célja, hogy "2003. október 23-a napi politikától mentes valódi ünnep, az emlékezés ünnepe legyen."

A tárlat az óriás fotókkal együtt ötvenmillió forintba kerül, a látványterv a SuperGroup művészcsoporté, ez a társaság "találta ki" az európai uniós népszavazás előtt a március 15-i pontonhídat is.

A kiállitást az Expander Kft. építi, a nagyméretű fotók speciális anyagra való nyomtatását és azok kihelyezését alvállalkozóként a Béflex Kft. végzi, együttműködve a Parlament épületének felújítását végző Reneszánsz Rt.-vel.

Klikk a képre!
A parlament Duna-parti oldalának beborításakor nehézséget jelent, hogy az épület kiemelt műemlék, ezért olyan rögzítési módszereket kell alkalmazni, amelyek semmilyen módon sem érintkeznek az a védett felülettel. A gigantikus méretű vásznak felhelyezésében és rögzítésében ipari alpinisták is közreműködnek.

A Népszabadság keddi összeállításából kiderül, hogy "többen október 23-án akarnak olyan demonstrációt tartani, amely figyelmezteti a kormánypártokat: vége a türelemnek." Az egyik tiltakozó csoportosulás, a MIÉP a francia radikális jobboldal vezérét, Le Pent hívta vendégül.

Az idén - az eddigiektől eltérően - nem lesz ünnepi ülés a Parlamentben, és továbbra is igyekszik minden párt különböző helyszíneken tartani megemlékezését.