Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Megelőző atomcsapás az új francia katonai doktrínában?

2003.10.28. 16:51
Franciaország úgy akarja megváltoztatni a katonai doktrínáját, hogy az lehetővé tegye akár atomfegyverek bevetését is az ország biztonságát fenyegető államokkal szemben, egy megelőző csapás részeként - írja az EU Observer.
A francia sajtó által kiszivárogtatott hírek szerint a változtatást hivatalosan jövő év elején jelenti be Jacques Chirac elnök. A kormány csak részben cáfolta a hírt.

A doktrínaváltás azért meglepő, mert Franciaország nem ismerte el az Egyesült Államok vezette koalíció Irak elleni megelőző támadásának jogosságát, mert nem volt meggyőződve arról, hogy az országnak tömegpusztító fegyverei vannak. A francia Libération állítása szerint azonban nem minden előzmény nélküli a döntés: október 16-án Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök arról beszélt, hogy új technológiák felhasználásával kell megfelelni az új fenyegetésekre. Ennek értelmében Franciaország "megelőző csapást" mérhetne azokra az államokra vagy terrorszervezetekre, amelyek tömegpusztító fegyverekkel fenyegetik. A Libérationnak nyilatkozó katonai források szerint atomfegyvert csak a legvégső esetben vetnének be.

A brit Independent értékelése szerint a doktrína megváltoztatásával a kormány a francia nukleáris ütőerővel kapcsolatos vitákat akarja lecsendesíteni, mivel annak fenntartása évi 3 milliárd eurót emészt fel, ami az ország katonai kiadásainak 10 százaléka.

A tervezett új francia doktrína az Egyesült Államokéhoz hasonlítana. A Libérationnak nyilatkozó francia katonai források szerint vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a megelőző csapások során kis rombolóerejű atomfegyvereket vessenek be az fenyegetést jelentő országokban található célpontok, például bunkerek ellen. A tervek megvalósításához elkerülhetetlen lenne a francia atomfegyver-arzenál modernizálása, amely öt év alatt 17 milliárd eurót emésztene fel.

A franciák és az amerikaiak mellett Oroszország is kitart az atomfegyverek bevetésének elvi lehetősége mellett. A legújabb orosz doktrína azonban nem a fenyegetések elhárításának lehetséges eszközét látja a nukleáris fegyverekben: csak egy átfogó ellenséges támadás esetén vetnék be azokat, hogy feltartóztassák az inváziót.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.