Új betelepítési rendszert akar az Európai Bizottság

2009.08.27. 15:11 Módosítva: 2009.08.27. 15:34
Évente több tízezer bevándorló akar letelepedni az Európai Unióba, ám zömük nem teheti ezt meg. Az Európai Bizottság most egységesítené a betelepedési rendszert, így több bevándorló élhetne az Európai Unióban, illetve nem a tagországok döntenék el, kit szeretnek, és kit nem.

Egységes uniós betelepítési rendszert javasol Brüsszel, írja a European Vioce. A brüsszeli hetilap szerint az Európa Bizottság a jövő héten áll elő az erről szóló javaslattal, amit a soros elnökséget betöltő Svédország is támogat. (Svédország évente 1900 menekültet fogad be, arányaiban a legtöbbet Európában.)

Az Európai Bizottság szerint uniós szinten túlságosan alacsony a letelepedésre befogadott menekültek száma, és ez nem kedvez az EU-ról alkotott nemzetközi képnek. Emellett az egységes rendszer, illetve több menekült fogadása Brüsszel szerint csökkentené az unióba illegálisan bevándorolni akarok számát, ami jelenleg óvatos becslések szerint is több tízezres.

A benyújtandó javaslatban elsősorban olyan, az EU-n kívülről érkező menekültekről van szó, akik már máshol megkapták a menekültstátust, de ott nem tudják őket letelepíteni. Az unió tavaly már döntött ilyen helyzetben lévő irakiak befogadásáról. Az EU évente meghatározná a prioritást élvező csoportokat, és azok a tagállamok, melyek vállalják letelepítésüket, anyagi támogatást kapnának az unió e célból létrehozott alapjából.

Az EU bel- és igazságügyi miniszterei júliusi kötetlen találkozójukon már tárgyaltak arról a témáról, hogy egységesítsék-e a bevándorlási szabályokat a közösségben. Jelenleg ugyanis a menekültstátus megadásának a feltételei nagyon különböznek a tagországokban, és a kérelmezők alig folyamodnak egyes országokhoz, miközben másokat elárasztanak. Abban már egyetértés van a tagállamok között, hogy fokozni kell a gyakorlati együttműködést, továbbá hosszú távú megoldásra van szükség.

A júliusi stockholmi megbeszélésen mindazonáltal Wolfgang Schauble német belügyminiszter például egyértelműen visszautasította a tengeren - zömmel Afrikából és Nyugat-Ázsiából - érkező menekültek uniós szintű "elosztását" célzó követeléseket, utalva arra, hogy Németország Jugoszlávia széthullását követően nagyszámú menekültet fogadott be.