Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Háromszázmillió mobilos az Unióban

2003.11.10. 11:33
Meglepően gyorsan nőtt a mobiltelefon-felhasználók száma az EU-ban a júliussal végződött tizenkét hónapban. Az Európai Bizottság által nemsokára nyilvánosságra hozandó jelentés szerint ugyancsak gyorsan fejlődtek a széles sávú és a digitális televíziós szolgáltatások is, írta a Financial Times hétfőn.
A jelentés szerint az elektronikus távközlés piaca 4-4,7 százalékkal bővülhet idén egész évben - messze meghaladva a gazdasági növekedés akadozó ütemét -, és a teljes piac értéke elérheti a 251 milliárd eurót.

A júliussal végződött tizenkét hónapban a mobiltelefon-felhasználók száma 6,8 százalékkal 305,4 millióra nőtt, és a felhasználók aránya 90 százalékhoz közelít a lakosság számához viszonyítva. Az első Luxemburg, ahol száz lakosra 115 mobiltelefon jut.

Szilárd monopóliumok

A sereghajtók Franciaország, Belgium és Hollandia, ahol a felhasználók aránya 66 százalékos, 73 százalékos, illetve 74 százalékos.

A jelentés szerint arra is fel kell figyelni, hogy a verseny erősítésére irányuló EU-törekvések eddig nem jártak sok sikerrel, a volt állami monopoltársaságoknak nagyrészt sikerült megőrizniük piaci pozícióikat ebben az évben, és ez vonatkozik az új területekre is: Németországban például a Deutsche Telekomé a széles sávú vonalak 93 százaléka.

Itthon a kártyás a divat

A Hírközlési Felügyelet adatai szerint az idei év első negyedévében 7,079 millió mobilelőfizető volt Magyarországon. A kártyás telefonok jóval népszerűbbek az előfizetésnél, az első három hónapban 5,57 millió - az összes 78,6 százaléka - volt a pre-paid előfizetések száma. Tovább csökkent az előfizetések aránya, az aktív SIM kártyák között 1,5 milliót használtak utólagos fizetési feltételekkel, ez az összes előfizetés 21,4 százaléka.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.