Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Lakcím szerint szabták meg a repjegyárakat

2004.06.07. 15:56
Kapcsolódó cikkek (1)
Lakóhelytől függően akár négyszeres árért értékesítettek jegyeket ugyanarra a járatra az európai légitársaságok. A lakossági panaszok nyomán az EB levelet írt, a légitársaságok berezeltek. A fellépés hatására most már azonosak a feltételek a jegyrendelésnél.
Nem számláznak többé minden alap nélkül, pusztán a jegy rendelőjének lakcíme alapján felárat az európai légitársaságok. A visszásságot az Európai Bizottság (EB) megelőző beavatkozásának köszönhetően számolták fel a légitársaságok.

Csak a lakóhely számított

Az EB-hez egyre több panasz érkezett, kifogásolva, hogy a légitársaságok a jegyrendelő lakhelyétől függően más és más árakat állapítottak meg. Az árkülönbségek olykor a háromszáz százalékot is elérték.

A panaszok szerint minden ilyen esetben teljesen azonos jegyekről volt szó: az árkülönbségeket nem lehetett sem a foglalás időpontjával, sem módosításának lehetőségeivel, sem más olyan körülményekkel magyarázni, amelyek egyébként befolyással lehetnek az árakra. Az eltérések minden jel szerint egyedül a lakhellyel álltak kapcsolatban.

Elismerték, kiküszöbölték

A Bizottság tavaly decemberben levélben fordult tizennyolc európai légitársasághoz az ügyben. Április végéig tizenhat társaság válaszolt, jelezve, hogy nem alkalmaznak lakóhely szerinti megkülönböztetést. Jónéhány ugyanakkor elismerte, hogy a múltban előfordultak hasonló esetek.

A bizottság próbafoglalásokkal ellenőrizte a légitársaságokat, ezek szerint már tényleg nem tapasztalható eltérés a jegyárakban. A legutóbbi tapasztalatok szerint a hagyományos jegyek esetében bizonyos korlátozások még mindig előfordulhatnak, az elektronikusan rendeltek azonban azonos feltételek mellett válthatóak meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!