Ágnes
-13 °C
0 °C

Kínlódik az EU a terrorizmusellenes intézkedések végrehajtásával

2004.12.06. 15:02
Gyengén teljesítenek az Európai Unió tagállamai a terrorizmus elleni harcban. A közösen elhatározott tizenkét, szervezett bűnözés és terrorizmus elleni intézkedésből a területért felelős belügyi biztost delegáló Olaszország csak hármat teljesített. Magyarország az egyezmények kétharmadának teljesítésével a legjobbak közé tartozik.

Gyengén vizsgáztak az Európai Unió tagállamai a terrorizmus elleni harc témakörében elfogadott akcióterv végrehajtásában. Az EU terrorizmus elleni harc főkoordinátora, a holland Gijs de Vries eredménylistán értékelte a tizenkét elemből álló akcióterv megvalósítását.

Bár de Vries meglehetősen visszafogottan nyilatkozott - "a legtöbb tagállam felgyorsította a különböző intézkedések végrehajtását" -, a Bruxinfo birtokába került dokumentum alapján akadozik a terv megvalósítása.

Jótanuló új tagállamok

Magyarország például a tizenkét elemből álló akcióterv nyolc jogi eszközét emelte át jogrendszerébe, kétharmados teljesítményével mégis a negyedik helyen áll a rangsorban. A magyar parlament még nem léptette életbe a közös nyomozócsoportok létrehozásáról szóló keretdöntést, a bűncselekmények feltárásában történő kölcsönös segítségnyújtásról szóló, 2003-ban aláírt jegyzőkönyvet, illetve a szintén ebben a témában 2000-ben megszületett egyezményt, ahogy a a javak vagy bizonyítékok befagyasztására vonatkozó végrehajtási parancsokról szóló 2003-as keretdöntést sem.

Az eredménylista utolsó helyezettje Olaszország, ahol mindössze három intézkedést foganasítottak. Ez különösen kellemetlen helyzetbe hozza Franco Frattini olasz bel- és igazságügyi biztost, aki külügyminiszterként a most szégyenpadra került Berlusconi-kormány tagja volt. Ugyancsak három intézkedést hajtott végre Luxemburg. Magyarországnál csak Finnország, Litvánia és Lengyelország teljesített jobban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.