Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Egységesen adóztatná az unió a vállalkozásokat

2003.11.27. 10:48
Jelentősen egyszerűsítené a kis- és középvállalkozások adózását az Európai Bizottság legújabb javaslata. Kedvező tapasztalatok esetén a módszert a nagyvállalatokra is kiterjesztenék.
Azok a cégek, amelyeknek ügyletei az EU több tagországába átnyúlnak, a nyereségadó kiszámításakor ma több ország adótörvényei szerint kénytelenek eljárni. Tekintettel arra, hogy a tagországok száma nemsokára 25-re bővül, a bizottság javaslata az adókötelezettség egységes szabályozásáról igencsak időszerű. Az ajánlás szerint a kis- és középvállalatok saját hazájuk adótörvényei szerint számítanák ki az adóköteles nyereséget azon üzletek esetében is, amelyeket más tagországban bonyolítottak le.

- Meggyőződésünk, hogy az adóakadályok eltörlése a nemzetközi vállalatok esetében kulcsfontosságú a belső piac fejlődése, a gazdasági növekedés és a munkahelyek létesítése szempontjából - nyilatkozta Fritz Bolkestein adóügyi biztos.

A kis- és középvállalkozások új adózási rendszere kísérleti jellegű lesz, s amennyiben sikeresnek bizonyul, a szisztémát a nagyvállalatokra is kiterjesztik. Az Európai Bizottság még 2001-ben kötelezte el magát arra, hogy egységes adózási rendszert vezet be az EU területén több tagországban működő vállalkozások számára.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!