Natália
-3 °C
7 °C

Ashcroft futni hagyja a terroristákat?

2004.06.03. 16:01
Bár az FBI és az Illinois-i ügyészség szerint is nyilvánvaló terrorista kapcsolatai vannak, az igazságügyi minisztérium szabadon engedte a huszonhetedik legkeresettebb terroristát. A minisztérium a nyomozati eszközök lelepleződésétől tart, bár erre megoldást jelenthetne a zárt tárgyalás.
Nabil al-Marab, aki egykor az FBI huszonhetedik legkeresettebb terroristájaként ült előzetes letartóztatásban, szabad - írja az AP. A szíriai illegális bevándorló az FBI nyomozati adatai szerint egy üzemanyagszállító teherautót tervezett felrobbantani a New York-i Lincoln vagy a Holland alagútban. A férfit a szeptember 11-i terroristavadászat során elsőként felszámolt detroiti al-Kaida sejttel is kapcsolatba hozták.

Gyanús kapcsolatrendszer

Az igazságügyi minisztérium ennek ellenére arról biztosította a Marab bevándorlási ügyében döntő bírót, hogy a férfinak semmiféle kapcsolata nincs a terrorizmussal. Az ügyészséget is felügyelő minisztérium elutasította az Illinoisi vádhatóság indítványát is, mely szintén terrorizmus miatt állította volna bíróság elé Marabot. A férfit kitoloncolták, és most szabadon élhet Szíriában - írja az AP:

A férfi az FBI értesülései szerint nem csak öngyilkos merényletet tervezett, de kapcsolatban ált azzal a bostoni arab taxisoförrel, akit a jordániai hatóságok 1999 decemberében fogtak el. Raed Hijazi a milleniumi szilveszteren akart felrobbantani egy főként amerikaiak látogatta hotelt a jordán fővárosban. Marab kapcsolatban állt egy al-Moszul, azaz főnök néven emlegetett chicágói férfival is, aki szállást szerzett neki Detroitban, a később elítélt terroristáknál.

Védik forrásaikat

Marab ráadásul saját bevallása szerint a kilencvenes évek első felében olykor havi kétszázezer dollárt is elérő összegben támogatta az afganisztáni terroristaképző bázisokat. A férfi maga is több kiképzésben vett részt - írja az AP FBI-forrásokra hivatkozva.

"Nehéz elhinni, hogy az FBI huszonhetedik legkeresettebb terroristája esetén az a legjobb megoldás, ha kitoloncoljuk egy a terrorizmust támogató országba" - jelentette ki a szenátus jogi bizottságának egyik demokrata tagja, Charles Schumer New York-i szenátor. Az igazságügyi minisztérium szerint azonban mégiscsak a terroristák büntetlen eleresztése a megoldás, mivel a vádlottakat csak az informátorok és a titkosszolgálati eszközök felfedésével lehetne elítélni. Az eljárás kritikusai szerint azonban erre megoldást jelenthetne a titkosított eljárás, vagy a katonai bíróság előtti zárt tárgyalás.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!