Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

A háború most

2003.03.26. 06:57
A síiták teheráni székhelyű ellenállási szervezete is megerősítette azt a hírt, hogy Bászra síitái felkelést indítottak a városban. A brit hadsereg szóvivője közölte: tüzérségi támogatást biztosítanak a népfelkeléshez. Násziríjánál amerikai tengerészgyalogosok kedd délelőtt átkeltek az Eufráteszen és a Szaddám-csatornán. Ez utóbbiba belefulladt egy amerikai katona. Nadzsaf és Karbala között egész nap nagy harcok folytak. Bagdadban lelőttek egy Predatort.
Az amerikai erők nem indítanak támadást március 29-e előtt - közölte Tommy Franks főparancsnok, aki ezt azzal indokolta, hogy a 3. gyalogsági hadosztálynak pihenésre van szüksége.

Dél: felkeltek a síiták Bászrában
Az 1,9 milliós déli nagyvárost, Bászra támadását szerda reggel folytatják a brit csapatok. A síiták teheráni székhelyű ellenállási szervezete is megerősítette azt a hírt, hogy Bászra síitái felkelést indítottak a városban. A brit hadsereg szóvivője közölte: tüzérségi támogatást biztosítanak a népfelkeléshez.

A város közelében kedden két brit katona vesztette életét, amikor Challenger tankjukat ellenséges harckocsinak nézték és kilőtték bajtársaik.

Bagdad felé: amerikai katona fulladt a Szaddám-csatornába
Az iraki fővárostól 370 kilométerre, Násziríjánál amerikai tengerészgyalogosok kedd délelőtt átkeltek az Eufráteszen és a Szaddám-csatornán. Amerikai források már szombaton beszámoltak arról, hogy a hídfőállásokat a szövetségesek ellenőrzik, a várost pedig elfoglalták. Ez utóbbiról azonban még nincs szó: a város bombázásában életét vesztette a Baasz Párt helyi vezetője. Az AP éjszakai jelentése szerint egy amerikai tengerészgyalogos fulladt a Szaddám-csatornába.

Nadzsaf és Karbala között egész nap nagy harcok folytak. A homokvihar miatt a szövetségesek nem kapnak légi támogatást. Az amerikai hírforrások arról számolnak be, hogy mintegy százötven iraki katona életét vesztette, míg a támadó alakulatok nem szenvedtek veszteséget. Független források az értesülést nem erősítették meg.

Bagdad: lelőttek egy Predatort
A szerda hajnali jelentések szerint találat érhette az iraki televízió központját. A CBS szerint bevetették az E-bombát, az irakiak szerint csak egy átjátszóadó hibája miatt nem volt fogható a tévé adása. Korábban negyed órára szünetelt az adás.

A nap folyamán többször is hevesen bombázták a várost, különösen annak déli részét. Itt ásták be magukat azokat az iraki katonák, akik a délről közeledő szövetséges szárazföldi alakulatokkal kívánják felvenni a harcot. Az iraki légvédelem ugyanakkor lelőtt egy Predator típusú távirányítású gépet.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.