16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Felkelés segíti a szövetségeseket Bászránál?

2003.03.25. 19:12
Kétezer lefegyverzett irakiról beszélt a brit hadsereg szóvivője. Eközben Bászra városában felkelés tört ki, amelynek megsegítésére a szövetséges katonák betörtek a városba.
A brit hadsereg szóvivője, Chris Vernon kedden késő délután arról tájékozttatta a közvéleményt, hogy a brit csapatok humanitárius segélyek eljuttatásán dolgoznak, miközben tüzérségi támogatásban részesítik a népfelkelést, amely a városban kialakult. Vernon közölte: iraki egységek tüzet nyitottak a lakosságra. A Vöröskereszt közlése szerint öt napja nincs ivóvíz a városban.

Lázongó lakosság, harctéri radarok

Vernon elmondta, hogy a Baasz párt városban tartózkodó fanatikusai, a szaddam fedajin milicisták a délután folyamán emberpajzs védelmében próbáltak támadást indítani a szövetségesek ellen. A brit csapatok jelenlegi hadmozdulatainak célja, hogy éket verjenek a reguláris hadsereg és a lakosság közé.

A népfelkelés hírét a CNN helyszíni tudósítója is megerősítette. A brit erők szóvivője ugyan nem kívánta közölni, hogy tüzérség hogyan állapítja meg célpontjait, a CNN szerint harctéri radarokkal mérik be az iraki aknavető-állásokat, amelyeket ezután sürgősen kilőnek.

Vernon elmondta: szeretnék kivívni a lakosság bizalmát a tüzérségi támogatással. Ezzel egyidőben a kuvait felől igyekeznek ivóvizet juttatni a városba, illetve gyógyszereket tartalmazó humanitárius segélyt igyekeznek eljuttatni.

Nem ismerik a mozgatórugókat A koalíciós erők egyik brit parancsnoka kedden este Peter Wall tábornok szintén úgy vélte, hogy Bászrában felkelés bontakozik ki Szaddám Huszein rendszere ellen. A tábornok ugyanakkor megjegyezte, hogy a szövetségesek egyelőre nem ismerik pontosan a második legnagyobb iraki városban zajló utcai megmozdulások mozgatórugóit és azt sem, hogy mekkora méreteket öltött a felkelés.

"Jelenleg nem látunk semmit, csak híreket hallunk arról, hogy emberek jelentos számban gyülekeznek az utcákon és lényegesen kevesebb engedelmességet mutatnak a rendszerrel szemben, mint általában" - idézte Wallt a Reuters.

Irak szerint nincs felkelés

Mohamed Szaid al-Szahaf, iraki tájékoztatási miniszter az állami tévén leszögezte, hogy Bászrában nincs semmiféle felkelés és felszólította a Baasz párt fedajin miliciája tagjait, hogy ne feledkezzenek meg esküjükről és utolsó vérükig harcoljanak.

A síita irakiak teheráni székhelyű ellenállási szervezete, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa ugyanakkor nyilatkozatban erősítette meg a felkelés hírét, azzal hogy azt a bászrai síiták indítottak. Mint ismert a két nagy mohamedán irányzat közül Irakot jelenleg a szunnita dominancia jellemzi - szemben a síita Iránnal.

Esti sajtótájékoztatóján Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszer a másfélmilliós városból érkező jelentésekről "az ötvenes évek kelet-európájának kommunizmus elleni felkelései" jutottak eszébe.

Már szerdán támadnak a britek?

A brit főparancsnokság a délután folyamán nem kívánt további közlésekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mi történik Bászrában. Colin Powell amerikai külügyminiszter, spanyol kollégájával Ana Palacióval folytatott megbeszélését követően úgy nyilatkozott, hogy a szövetségeseknek már sikerült némi ivóvízhez juttatniuk a várost.

Al Lockwood, a katari brit főparancsnokság szóvivője kedd este megerősítette, hogy a brit tüzérség lövi az iraki aknavetőfészkeket. Hozzátette: a brit parancsnokság elemzi a helyzetet, de "biztosra veheto, hogy szerda reggel lesz valamilyen akció". A brit haderő ezek szerint valószínűleg behatol a városba, amelynek elfoglalásától eddig óvakodtak a szövetséges erők.  • Tippek
  • Hírek