Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Káoszt hagyott maga után Haiti elnöke

2004.02.29. 19:54
Teljes a káosz Haitiban, miután elmenekült az országból Jean-Bertrand Aristide, az ország első szabadon választott államfője. A lázadók benzinkutat gyújtanak fel, üzleteket fosztogatnak, autókra lövöldöznek, börtönt nyitnak ki. Állítólag ötszáz amerikai tengerészgyalogos vár arra, hogy Haitiba induljon.
George Bush amerikai elnök vasárnap közép-európai idő szerint az esti órákban parancsot adott egy tengerészgyalogos egységnek, hogy induljon Haitiba. Az amerikai elnök maga jelentette be döntését a Fehér Házban, egyúttal arra szólította fel Haiti népét, hogy mondjon le az erőszakról a politikai rendezés sikere érdekében. Bush nem közölte sem a kontingens pontos létszámát, sem pedig azt, hogy mikor szállhat partra Haitin. Ugyanakkor hangsúlyozta: ez az egység lesz az első eleme annak a nemzetközi ideiglenes haderőnek, amely az ország stabilizálására érkezik a szigetre. Korábban a Pentagon névtelenséget kérő illetékese 500 fős egységről beszélt.

Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő ezzel egy időben közölte: Washington szeretné, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot hozna a haiti békés átmenetnek nyújtandó "nemzetközi támogatásról".

Jean-Bertrand Aristide haiti elnök vasárnap elhagyta hazáját, meghajolva az otthoni lázadók és a külföldi diplomaták nyomása előtt. Az országba a jövő héten nemzetközi haderők érkeznek, hogy megfékezzék a zavargásokat.

Nyugalomra intenek

Aristide távozásának hírét egyik minisztere, Leslie Voltaire jelentette be, majd a francia külügyminisztérium is megerősítette. A külföldön élő haitiak ügyeivel foglalkozó miniszter elmondta, hogy Aristide - aki az első szabadon választott államfő volt az ország 200 éves független történetében - a Dominikai Köztársaságba repült, és vagy Marokkóban, vagy Tajvanon, vagy Panamában vagy a Dél-afrikai Köztársaságban kér menedéket.

Már az elnök távozása után jelentették be Port-au-Prince-ben, hogy Aristide hivatalosan lemondott államfői tisztségéről, hogy "megakadályozza a vérontást". Az erről szóló nyilatkozatot Yvon Neptune miniszterelnök ismertette az ország polgáraival. Ezt követően Boniface Alexandre, a haiti legfelsőbb bíróság elnöke bejelentette, hogy az ország alkotmánya értelmében ideiglenesen átveszi az elnöki hivatalt, és nyugalomra szólította fel a lakosságot.

Felgyújtották a Texacót

Az elnök távozása után zavargások törtek ki a fővárosban, Port-au-Prince-ben. Szemtanúk szerint felgyújtottak egy Texaco benzinállomást, és lőni kezdtek gépkocsikra. Több kerületben fosztogatnak, kinyitották a főváros legnagyobb börtönének kapuit, ahonnan mintegy ötven elítélt megszökött. Port-au-Prince központi rendőrkapitánysága állítólag Aristide híveinek kezére került.

Egy magas rangú, névtelenséget kérő amerikai illetékes üdvözölte a bukott haiti elnök döntését. A haiti nép édekeit szolgálja. Eljött az idő, hogy a haitiak ismét összefogjanak a demokrácia érdekében - mondta a washingtoni tisztviselő. Dominique de Villepin francia külügyminiszter az összecsapások leállítására szólította fel Haiti lakosságát, és azonnali humanitárius segélyt sürgetett az ország számára.

Közben Párizsban az RTL rádiónál jelentkezett egy magát a haiti elnöki rezidencia gondnokának kiadó férfi, aki szerint amerikai katonák érkeztek helikopterrel a rezidenciához és fegyverrel kényszerítették lemondásra Jean Bertrand Aristide elnököt, aki nem akart elmenni, de "nem szállhatott szembe az amerikaiakkal".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.