Alfréd
-3 °C
3 °C

Haiti fővárosát fenyegetik a lázadók

2004.02.26. 13:18
Kapcsolódók (14)
Bár az amerikai tervek még hatalommegosztásról szólnak, diplomáciai körökben is egyre gyakrabban felmerül Jean-Bertrand Aristide haiti államfő lemondatása. Az ország felét három hét alatt elfoglaló lázadók már a főváros ellen készülnek, a külföldiek csapatostul hagyják el az országot.
Port Au Prince elfoglalásával fenyegetőznek a haiti lázadók. A három hete kezdődött népfelkelés során Guy Philippe lázadóvezér csapatai megszállták a szigetország felét és a főváros utáni három legnagyobb városát.

Már nem ragaszkodnak az elnökhöz

A lázadóvezér szerdán még pillanatnyi szünetet ígért a hadműveletekben, nyilatkozata szerint megvárnák az ENSZ-békefenntartók küldésére vonatkozó francia javaslat sorsát. "Ha nem támadnak ránk, békén hagyjuk őket, ha segítenek megdönteni Aristide hatalmát, üdvözölni fogjuk érkezésüket" - nyilatkozta az AP-nek Philippe.

Jean-Bertrand Aristide lemondatása egyébként már a Haiti jövőjéről folytatott tárgyalásokon is "egyre inkább napirenden van" - ismerte el egy a CNN-nek nyilatkozó amerikai kormányzati forrás. Az amerikaiak eredetileg az ellenzéki politikai erők elnyomásával vádolt elnök hatalmának korlátozását, de 2006-ig tartó hivatali idejének kitöltését javasolták.

Menekülő külföldiek

A külföldi állampolgárok az AP jelentése szerint csapatostul menekülnek a forrongó szigetről. Bár a fővárosban még nem zajlanak harcok, Aristide hívei egyértelműen ostromra készülnek. A város utcáin barikádokat emeltek, egyes kerületekben elszigetelt fosztogatások kezdődtek.

Philippe három hete kezdte felkelését pár száz harcossal - a korábban Aristidet segítő Kannibál hadsereg csatlakozott a lázadóvezérhez. Akicójától a hivatalos haiti ellenzék eleinte elhatárolódott, mint mondták, ők a "zsarnok" hatalmának békés megdöntésére készültek. Phillipe hadserege időközben ötezer fősre duzzadt, egyre több szegénységben élő csatlakozik a fosztogató csoportokhoz.

Aristide helyzetét nehezíti, hogy az országnak nincs hivatalos hadserege, azt maga az elnök oszlatta fel jópár éve, hogy megelőzzön egy esetleges államcsínyt. Az ország rendjét párezer fős, gyengén felszerelt rendőrség hivatott biztosítani.

Békefenntartókat küldenének

A haiti helyzettel már az ENSZ biztonsági Tanácsa is foglalkozik, a testület csütörtök délutáni - magyar idő szerint éjszakai - ülésén kívánja megtárgyalni a teendőket. A BT tagjai szerdán egyöntetű támogatásukról biztosították az amerikaiak a hatalom megosztását javasló béketervét. A terv sikerét kétségbe vonja, hogy a sziget északi részét uraló lázadók egyértelműen az elnök távozásához kötik a tűzszünetet.

Franciaország - a sziget korábbi gyarmatosítója - egyértelműen Aristide-et teszi felelőssé az erőszakhullámért. Dominique de Villepin külügyminiszter békefenntartók azonnali bevetésére tett javaslatot szerdán, bár elképzeléseit nem részletzte - írja a CNN.