Zalán
6 °C
19 °C

Újabb túlszámlázási botrány Amerikában

2004.02.02. 17:50
Az amerikai Halliburton cég az indokoltnál 16 millió dollárral nagyobb számlát állított ki egy kuvaiti amerikai bázis személyi állományának étkeztetéséért a múlt év első 7 hónapjára - közölte a The Wall Street Journal hétfői számában a Pentagon könyvvizsgálóira hivatkozva.
A számla rendellenessége miatt a védelmi minisztérium a vizsgálatot kiterjesztette több mint ötven kuvaiti és iraki amerikai katonai étkezdére.

Kínos ügyek

Az utóbbi időben immár harmadjára vetül a gyanú árnyéka a texasi székhelyű cégre. A Halliburton leányvállalata, a Kellogg, Brown and Root (KBR) a múlt hónapban 6,3 millió dollárt visszatérített a Pentagonnak, miután a hírek szerint önként feltárta, hogy két alkalmazottja jelentős kenőpénzt fogadott el egy kuvaiti alvállalkozótól az amerikai csapatok ellátására kapott megbízásért cserébe.

A KBR-t jelentős üzemanyag-túlszámlázással is gyanúsítják. A szárazföldi erők műszaki hadteste megbízóként ugyan tisztázta a céget, a Pentagon azonban folytatja a vizsgálatot az ügyben. A legújabb eset a Kuvaitvárostól délre levő Camp Arifian ellátásával kapcsolatos.

Négymillió adag étel sosem került az asztalra

A KBR szaúdi alvállalkozója, a Tamimi Global a lap adatai szerint például tavaly júliusban napi 42 ezer adag ételért nyújtott be számlát, de csak 14 ezret szolgált fel - különbség jó 3,5 millió dollár a Pentagon adatai szerint. A védelmi tárca több mint 30 millió dollárt fizetett a KBR-nek a szóban forgó kuvaiti tábor étkeztetéséért a január és július közötti időszakra.

Összességében csaknem 4 millió ételadagot számoltak fel, amely sose került az asztalra. Az amerikai gazdasági-politikai napilap tudomása szerint a KBR a színfalak mögött vállalta, hogy visszafizeti a különbséget addig is, amíg be nem bizonyítja a számlák jogosultságát.

A KBR szaúdi cégen kívül még négy cégnek adott megbízást az Irakban és Kuvaitban állomásozó amerikai csapatok ellátására annak a szerződésnek az alapján, amelyet a Halliburton 2001-ben kötött a Pentagonnal katonai táborok építésére és katonák ellátására.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.