Klaudia
-4 °C
2 °C

Mutyizás Irakban

2003.12.12. 11:31
Két és félszeres áron szállított benzint az amerikai hadseregnek Irakban Dick Cheney alelnök volt cége. Bush elnöki kampányának kiemelt támogatója szerint szó sincs a kormányzat hálájáról, a magas árat a munka veszélyeivel indokolja.
Túlszámlázás és egyéb szabálytalanságok nyomaira bukkant a Halliburton olajcég iraki szerződéseiben az amerikai védelmi minisztérium könyvvizsgáló hivatala - jelentette az AP. Az ügy politikai pikantériája, hogy a Halliburton korábbi vezetője Dick Cheney, Bush alelnöke volt. A demokraták már korábban is "visszafizetésre" gyanakodtak, mondván a Halliburton Bush 2000-es elnökválasztási kampányának kiemelt támogatója volt.

A védelmi minisztérium vizsgálata szerint a Halliburton Kellogg, Brown & Root (KBR) nevű leányvállalata a legnagyobbat a koalíciós haderőnek szállított olajon kaszálta. A KBR gallononként (egy gallon megközelítőleg 3,7 literrel egyenlő) 2,65 dollárt számlázott a hadseregnek. A Pentagon egy másik, meg nem nevezett alakulata 1,09-1,15 dollárért vásárol benzint egy kuvaiti olajcégtől - írja az AP.

A KBR azzal indokolja a több mint kétszeres árat, hogy harci területen kell végeznie a szállítást. Tény, hogy az elmúlt hónapokban több KBR alkalmazott esett az iraki fegyveresek támadásainak áldozatául.

Több demokrata elnökjelölt egyszerű politikai hálát sejt a túlszámlázási ügy mögött. A KBR pályáztatás nélküli közbeszerzésen nyerte el a szerződést - az elnökjelöltek szerint azért, mert anyacége Bush kiemelt kampánytámogatója volt. A vádakat mind a Bush-kormányzat, mind a Halliburton vezetése visszautasította.

A hadsereg a jövő hónapban újítja meg olajszállítási szerződéseit, ezúttal azonban nyílt közbeszerzési pályázatot írtak ki.