Natália
-3 °C
7 °C

Demokrata vezércsel II: Clintonné a párt megmentője

2003.11.19. 10:50
Hiába erőlködnek a hivatalos demokrata elnökjelöltek, a politikai közvélemény még mindig Hillary Clintonra vár. A volt first lady a legfrissebb hírek szerint "a párt megmentője" szerepében kíván beszállni a versenybe, az utolsó lehetséges pillanatban.
Bár a demokrata jelöltek közötti verseny egyre élesedik - a tíz hivatalos jelölt lassan több időt tölt egymás szapulásával, mint Bush politikájának kritizálásával - a Demokrata Párt és az amerikai sajtó még mindig az "igazi" demokrata jelöltre vár. Aki a reménykedők szerint nem is lehet más, mint Hillary Clinton.

Cselre csel

Hillary Clinton
A Newsweek legfrissebb értesülései szerint a reménykedésnek még alapja is van. Bár Clintonné továbbra is tagadja - bár már közel sem olyan vehemensen, mint korábban - jelöltségi terveit, több jel is a volt elnök kampánystábjának kemény háttérmunkájára utal. Bill Clinton személy szerint csak lebegtette felesége szándékait, Wesley Clark jelöltsége azonban komoly összeesküvés-elméletekre adhat alapot. (L. A Wesley Clark hadművelet)

Az amerikai hetilap legfrisebb számában néhány Clinton-közeli forrás szivárogtatott részleteket a legfrissebb választási lehetőségekből. A nevük elhallgatását kérő források szerint Hillary a párt megmentője szerepkörben az előválasztások után, de még a demokrata jelöltállító konvenció előtt vállalná fel a jelöltséget.

Megosztottságra játszanak

A szcenárió sikerének feltételei is vannak. "Az kell, hogy Howard Dean ne szerezze meg a jelöltséghez szükséges számú szavazatot" - nyilatkozta a Newsweeknek az egyik szivárogtató. Szükséges még, hogy a pillanatnyilag legerősebb, de a közvélemény-kutatásokban bőven húsz százalékponttal Clintonné mögött álló vermonti kormányzó mellett még legalább kettő, egymással is versengő erős jelölt álljon.

A párt szabályzata szerint ugyan a konvenció delegáltjai csak arra a jelöltre szavazhatnak, aki nevében küldötté választották őket, az első sikertelen kör után azonban nyílt szavazás következik. Itt lépne be a képbe Hillary Clinton, legalábbis a Newsweek forrásai szerint.

Mindenhol ott vannak

Az elképzelést erősíti, hogy szinte mindegyik jelölt kampánystábjában előkelő helyen szerepelnek Bill Clinton korábbi kampánystábjainak tagjai. A delegáltak irányítását is kézben tartó clintoniánusok az első, reményeik szerint sikertelen kör után hamar meggyőzhetnék a küldötteket Hillary jelöltségének támogatásáról.

Clintonné, bár hivatalosan még mindig ódzkodik a jelöltségtől, nem kerüli a reflektorfényt. Múlt szombaton ő vezette a demokrata jelöltek iowai vitáját. (Az államban tartják az első előválasztást.) több jelölt kampánystábjának a tagjai is arról panaszkodtak a Newsweeknek, hogy az egykori first lady "elvitte a showt".

A hetilapnak nyilatkozó Clinton-közeli források szerint "ez természetes". "A republikánusok Howard Deant szeretnék jelöltnek, a washingtoni demokrata pártvezetés John Kerryt, Dick Gephardot, vagy akár Wesley Clarkot. A sajtó Hillaryt, hiszen ő a nagy sztori" - összegzi a helyzetet a bizalmas forrás.

Kennedy-párhuzam
Clinton és John F. Kennedy között már 1992-ben, első megválasztásakor igyekeztek párhuzamot vonni a demokrata kampányguruk. A fiatal, lendületes, sármos Clinton göndörkés vörös tincseit kiegyenesítették, gondosan oldalra fésülték. Clinton a későbbiekben már maga is igyekezett megfelelni a képnek, elég csak nőügyeire gondolni. Most már Hillary kapcsán is erős párhuzam vonható egy Kennedyvel, Edwarddal. Teddy, ahogy barátai hívták, 1972-ben volt a demokraták titkos reménysége. Hivatalosan ő sem indult el az előválasztásokon, mégis, még a jelöltállító gyűlés napjaiban is több cikkben felmerült, hogy "a párt megmentőjeként" elindul a második választási fordulóban. Akkor végül a Deanhez hasonlóan outsiderként induló George McGovern ügyes taktikával már az első körben megszerezte a jelöltséget. Hogy aztán a választásokon megalázó vereséget szenvedjen minden idők újraválasztásra talán legesélytelenebb elnökétől, Richard Nixontól.
akiraly

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!