Clintonék árnyékában

2003.05.11. 16:18
Clintonék nélkül nem megy - vonta le a következtetést a Demokrata párt. Bush kül- és nemzetbiztonsági politikáját támadni hazafiatlan lenne, a gazdaságpolitika kritikájaként az exelnök sikere hozható fel. Clintonéknak azonban hosszabb távú tervei vannak a Fehér Házzal.
Míg Hillary Clinton a 2008-as elnökválasztásra készül, Bill Clinton már a 2004-es demokrata jelölt kampányába is beszállhat - írja a Washington Post. Bár azt még nem tudni, ki is lesz George W. Bush kihívója, valószínűsíthető, hogy az a jelölt nyeri a demokrata előválasztást, aki mögé Clinton áll.

A demokratáknál már most nyerne

Hillary Clinton már most a legesélyesebb jelöltnek számítana, ha indulna. Az exelnök feleségét 2000-ben választották meg New York szenátorának, ígérete szerint kitölti hat éves megbízását. A connecticuti demokrata szavazók között végzett felmérések szerint azonban a jelöltséget nem vállaló Hillary 42 százalékos támogatást kapna. A legnépszerűbb valódi aspiráns, Joe Liebermann 15 százalékon áll.

Esélytelenség

Hillaryt valószínűleg nem csak a New York-iaknak tett ígéret tartja vissza a jelöltség vállalásától. Az iraki háborút sikerrel megvívó Bush pillanatnyilag verhetetlennek tűnik. Kérdéses azonban, hogy a hazafias lendület kitart-e 2004 késő őszéig. Az elnök stábja ugyan egyértelműen erre játszik - Bush kampánynyitóját 2004 szeptember 2-án, kilenc nappal a terrortámadás harmadik évfordulója előtt New Yorkban tartják - az amerikai gazdaság nehézségei magukban hordozzák a bukás lehetőségét.

Hiába támogatja Bush terrorellenes háborúját szinte egyöntetűen az amerikai közvélemény, az elnök gazdasági teljesítményét még az iraki háború heteiben is többen ítélték negatívnak, mint pozitívnak.

Erkölcs vagy siker?

Itt kerülnek a képbe a Clintonok. A demokraták gyakorlatilag egyetlen üzenetre építhetik fel kampányukat - a clintoni, békeidőket idéző tartós gazdasági fellendülésre.

Hiába volt azonban Clinton politikailag sikeres, erkölcsi szempontból megkérdőjelezhető személyiség. A moralizáló Egyesült Államokban nem mindegy, hogy egy csajozó-ingatlanpanamázó, vagy egy alkoholizmusból megtért újjászületett keresztény vezeti az országot.

A demokratáknak az erkölcsi aggályok ellenére sincs azonban más esélyük. Bush külpolitikáját, nemzetbiztonsági intézkedéseit támadni "hazafiatlan". A kampány így egyszerűen a "jobban élsz-e most, mint Clinton alatt" kérdésére szűkülhet - írja a Post elemzése.

Úgy néz ki tehát, hogy Clinton nélkül egyetlen demokrata jelölt sem pályázik eséllyel az elnöki címre. A párt fő stratégái ennek ellenére bizonytalanok. "Hillary 2008-ban indulna az elnökségért. Ha újra beköltöznének a Fehér Házba, miért nyernék meg másnak a választást?" - nyilatkozta a Postnak a jövő évi választások egyik demokrata kampánytanácsadója.  • Hírek
  • Hírek