Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Clintont elítélhették volna a Lewinsky-ügyben

2002.03.08. 08:30
Bill Clinton volt amerikai elnököt bírósági eljárás alá vonhatták volna és elítelhették volna a Monica Lewinsky-ügyben. A független ügyészi vizsgálatot lezáró jelentés megalapozottnak találta a hamis tanúzás vádját. A jelentés ugyanakkor nem talált bizonyítékot a Clinton elnök és neje ellen felhozott vádak alátámasztására, azt azonban megállapította, hogy a vizsgálat és az azt megelőző nyomozás hetvenmillió dollárba, vagyis nagyjából húszmilliárd forintba került az adófizetőknek.
A Robert Ray különleges ügyész által vezetett vizsgálat megállapította, az ügyészségnek elég bizonyítéka lett volna a Lewinsky-botránnyal kapcsolatban vádat emelni az akkori elnök ellen. Clinton jogsértései károsan hatottak a közösség életére, mert a közvéleményben rombolták a jogrendszerbe vetett bizalmat - írja a Magyar Hírlap. Az elnök ugyanis vallomásában tudatosan adott félrevezető és kibúvó válaszokat a gyakornokkal fenntartott szexuális viszonyával kapcsolatban.

Clinton elismerte a hamis tanúzás vádját

Az elnök hivatali idejének utolsó előtti napján mentesült az eljárás alól. Ügyvédei ugyanis megegyeztek a különleges ügyésszel. Clinton elismerte, hogy - eskü alatt - félrevezette az igazságszolgáltatást az afférral kapcsolatban, ezért felfüggesztette jogászi működési engedélyét öt évre . Ez a kibúvó csapda is volt, ugyanis bizonyítja a hamis tanúzás tényállását. A vádeljárást az elnök ellen az alsóház ugyan megszavazta, de a szenátus már nem.

Az elnök a vizsgálat idején azzal érvelt, hogy csapdába csalták, mert tanúvallomása az után készült, hogy a különleges ügyésznek már átadták Lewinskyvel folytatott telefonbeszélgetéseinek titkos hangfelvételét. A döntő bizonyíték mégis Monica Lewinsky egyik ruhája volt, melyen azonosították Clinton "szexuális aktivitásának" bizonyítékát.

A Clinton-házaspár zavaros ügyei

Az úgynevezett Whitewater botrány nyomozása negyvenkét millió dollárt emésztett fel. Ebben az ügyben azzal vádolták a Clinton-házaspárt, hogy abban az időben, amikor Clinton arkansas-i kormányzó volt a 80-as években, felesége, mint jogász, ingatlancsalással szerzett pénzt - emlékeztet a Magyar Rádió Krónika című műsora. Ez a vád bizonyítékok hiányában megdőlt, mint ahogy a Travelgate nevű eset is.

Ebben Clintont azzal vádolták, hogy elnökké válása után egy régi, még kormányzósága idején neki dolgozó utazási céget bízott meg a fehérházi utazások szervezésével, és emiatt elbocsátotta az elnöki iroda illetékes dolgozóit. A nyomozás ebben az esetben kétmillió dollárba került.

Hasonló összegért vizsgálták azt az ügyet, amelyben Hillary Clinton egy régi ismerőse és korábbi üzleti partnere halálának okai után kutatták a nyomozók. Ez az eset végül azzal zárult, hogy a bíróság elfogadta az eredeti, öngyilkosságról szóló verziót.

Az amerikaik nem sajnálták a nyomozásra elment pénzt

Nem sikerült érdemi bizonyítékot találni az úgynevezett Filegate-ben sem. Ebben az esetben a demokrata Clintont azzal vádolták, hoyg illetéktelen adatgyűjtést folytatott republikánus politikusokról, az FBI archívuma segítségével. Az ügyekről David Kendall, Clinton jogi képviselője a bíróságon ezt mondta: alapos, hosszadalmas, de főleg drága és elfogult nyomozás folyt az elnök ellen.

Amerikában mégsem sajnálja senki ezt a pénzt, mert egy közvéleménykutatás bizonyította: a lakosság többsége alapvetően fontosnak tartja, hogy a hatalmon lévőket keményen ellenőrizhessék független hatóságok.