Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Idő előtt hazautazhat Nancy Goodman Brinker

2003.04.23. 13:48
Aktív szerepet vállalhat Bush elnök jövő szeptemberben kezdődő újraválasztási kampányában Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete. A kiváló szónoki képességeiről is ismert üzletasszony nem kívánta kommentálni az Index információit, bár mint mondta, nem tudja, meddig marad Magyarországon.
Négyéves megbízatásának lejárta előtt visszatérhet az Egyesült Államokba Nancy Goodman Brinker budapesti amerikai nagykövet. Az Index információi szerint a kiváló szónoki képességeiről ismert sikeres üzletasszony - a Ladies' Home Journal szerint a XX. század száz legsikeresebb asszonyának egyike - aktív szerepet vállalhat George W. Bush amerikai elnök jövőre esedékes újraválasztási kampányában. Brinker 2001 május 23-án nyerte el a nagyköveti címet, Magyarországra 2001 szeptember 22-én érkezett meg.

A Washington Post szerdai száma szerint már meg is van a jelölt Nancy Goodman Brinker helyére. Az Egyesült Államok következő nagykövete a napilap értesülései szerint George Herbert Walker St. Louis-i üzletember lehet. Walker apja az idősebb Bush nagybátyja - írja a Post. Walker tíz évvel ezelőtti missouri képviselői kampányát a jelenlegi elnök is támogatta.

A nagykövet korai távozása nem lenne példa nélküli, Donald Blinken, a Clinton-kormány első magyarországi nagykövete szintén három év szolgálati idő után távozott.

No comment

Nancy Goodman Brinker
Brinker kedden nem kívánta kommentálni az Index értesüléseit. Mint mondta, egyelőre nem tudja, meddig marad még Magyarországon. Fontosnak tartotta azonban, hogy elmondja, mennyire jól érzi magát az országban, és hogy hátralevő idejét igyekszik aktívan eltölteni. Célja például, hogy a nyáron egy saját akció keretében napi fél órás egészségügyi sétára késztesse a mozgáshiányos magyar lakosokat.

Kampánynyitó a megemlékezés előtt

Bush újraválasztási kampánya hivatalosan 2004 szeptember 2-án kezdődne New Yorkban, bevallottan a szeptember 11-i terrortámadások évfordulójához közeli időpontban. A szervezők reményei szerint az elnök jelentősen profitálhat a megemlékezésekből - írta a New York Times. A késői kampánykezdet a demokratákkal szembeni állandósult gazdasági előnyök jobb kihasználását is eredményezheti.

Kicselezett demokraták

Az amerikai szabályok szerint ugyanis a jelöltállítás hivatalos bejelentése után az elnökválasztásig legfeljebb 75 millió dollárt lehet hirdetésekre költeni. A demokraták várhatóan már a nyár közepén megnevezik jelöltjüket. A republikánusok 200 millió dolláros reklámköltségvetést terveznek, így akár 125 millió is rendelkezésükre állhat a demokrata jelöltállítás és az elnök indulásának hivatalos bejelentése közötti időszakban.

Grandiózus támogatás

A nagykövet már Bush 2000. évi választási kampányát is támogatta. Az elnökkel szoros barátságot ápoló Brinker az opensecrets.org információi szerint 1999-2000-ben 36 500 dollárral támogatta a Republikánus Párt jelöltjeit és kampánybizottságait, ebből 2 000 dollárt dedikáltan George Bush kampányára költött. Brinker férje is aktív támogatója volt a republikánus kampánynak, 63 500 dollárt utalt a párt számláira. Az opensecrets.org összesítése szerint Brinkerék összesen 125 ezer dollárt adtak Bush elnökségéért.

A magyarországi nagyköveti címet Brinker gyakorlatilag a kampány támogatásával érdemelte ki. A Susan G. Komen Mellrák Alapítvány elnökeként ugyan három különböző kormányzat mellett is betöltött különböző pártoktól független funkciókat, a nemzetközi diplomáciában azonban korábban ismeretlen volt.

Az amerikai politikai életben nem szokatlan jelenség, hogy a támogatásért cserébe nagyköveti cím jár, hasonló módon jutott kinevezéshez az Egyesült Államok jelenlegi mauritiusi, írországi, francia és holland nagykövete is. A "megvásárolt" nagykövetség már korábban is létező fogalom volt, Clinton Larry Lawrence kereskedőt jutalmazta svájci nagyköveti címmel támogatásáért cserébe. Franklin Delano Roosewelt szintén anyagi támogatásért nevezte ki londoni nagykövetnek a nem is rejtetten németbarát Joseph Kennedyt, a későbbi elnök apját.