Ivó, Milán
EUR 384,36 Ft
USD 363,92 Ft
5 °C
26 °C

A gazdaság helyzete rontja Bush népszerűségét

2003.01.14. 14:16
Erőteljesen csökkent Bush amerikai elnök népszerűsége. A választói által erőskezűnek és tisztességesnek tartott politikus gyenge pontja a gazdaság helyzete. A felmérések szerint egyenlő a Busht újraválasztani szándékozók és az őt teljes egészében elutasítók aránya.
Először eset hatvan százalék alá George W. Bush népszerűsége a szeptember 11-i terrortámadások óta - jelentette az AP. A Gallup legfrissebb felmérése szerint egy hét alatt öt pontot esett az elnök népszerűsége, jelenleg 58 ponton áll.

Tisztességes, határozott vezető

Az amerikaiakat nem a kormányzat háborús készültsége bizonytalanította el, Bush megítélésén gazdaságpolitikai tervei rontottak - írja az AP. A közvélemény továbbra is támogatja nemzetvédelmi, külpolitikai és oktatásügyi programját. Bizonytalan azonban adóreform-tervezetének, társadalombiztosítási terveinek és az amerikai gazdaság élénkítésére tett kísérleteinek megítélése.

Az amerikaiak többsége továbbra is alkalmas vezetőnek tartja Busht. A megkérdezettek háromnegyede szerint Bush határozott és erős vezető, ugyanennyien tartják őt tisztességes politikusnak. A többség véleménye, hogy Bush kész nehéz döntéseket is meghozni, fellépése önbizalom növelő hatású, ráadásul határozott jövőképpel is rendelkezik.

Nem érzi át az átlag amerikaiak helyzetét

Ezzel szemben a megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy az elnök nem látja át az átlag amerikai problémáit. Ötvenöt százalék véli úgy, hogy Bush nem fordít elegendő figyelmet a gazdaság helyzetére - áll az AP elemzésében. A válaszadók 56 százaléka szerint az elnök a gazdagokat pártolja, csak a válaszadók negyede érezte úgy, hogy a középosztály érdekében dolgozik.

Egyharmad újraválasztaná, egyharmad nem

Figyelmeztető jel lehet Bush kampánystratégái számára, hogy a válaszadóknak csak egyharmad gondolja úgy, hogy 2004-es elnökválasztásokon a terror elleni harc lesz a fő téma, 52 százalék szerint a gazdaság helyzete lesz a döntő. A megkérdezettek egyharmada nyilatkozott úgy, hogy újraválasztaná az elnököt, ugyanennyien azonban "semmiképpen nem szavaznának" rá a 2004-es választásokon.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás