Árpád
-2 °C
4 °C

Bush a botrányok ellenére nagyon népszerű

2002.06.05. 11:20
Bár az utóbbi hetekben folyamatosan támadják a titkosszolgálatok kudarca miatt, Bush népszerűsége töretlenül magas. Az elnök tetszési indexe kihat kabinetjére is, John Ashcroft népszerűsége is hatvanöt százalék feletti.
Bush továbbra is az egyik legnépszerűbb amerikai elnök, derül ki tizennégy amerikai közvélemény-kutató adataiból. A kérdésre, hogy mennyire elégedett Bush munkájával átlagosan az amerikaiak hetven-hetvenöt százaléka válaszolt pozitívan, míg Bush elutasítása nem éri el a húsz százalékot.

Általános ítéletek

A legalacsonyabb értéket a Christian Science Monitor május 5-8-a között készült felmérésében érte el az amerikai elnök - hatvanhat százalékkal -, míg a legmagasabb - hetvenhét százalékos - értéket a Gallup Intézet május 28-29-i, és a Fox News május 14-15-e közötti mérése mutatta ki.

Nem ártott Bushnak a titkosszolgálatok csődje

A Gallup értékelése szerint Bush népszerűsége inkább általános teljesítményén alapul. Az elnök népszerűségét látszólag nem érinti annak felismerése, hogy az amerikai titkosszolgálatok és maga az Bush is rendelkezhetett információkkal a készülő szeptember 11-i terrortámadásokról.

Szeptember 11-e óta a csúcson

Bush népszerűsége egyébként a World Trade Centert és a Pentagont ért támadás után szökött az égbe, a szeptember 11-e előtt mért ötven százalék körüli értékről a merénylet után közvetlenül kilencven százaléknál is magasabb volt népszerűségi indexe. Ez az érték márciusban csökkent nyolcvan százalék alá, azóta viszont kisebb hullámzásokkal folyamatosan hetvenöt százalék körül van.

Jellemző, hogy Bush népszerűsége kihat kabinetjének tagjaira is. Még a többször - például saját szerzeményének kötelező énekeltetése vagy Justitia szobrának becsomagolása miatt - nevetségessé vált John Ashcroft igazságügyi miniszter elfogadottsága is hatvanöt százalék feletti a Harris közvélemény-kutató mérése szerint.

Bush népszerűsége
Bloomberg - Princeton Survey Research Associates (04.30-05.05) 69%
CBS News - New York Times (05.19-20) 71%
CNN/Time - Harris interactive (05.22-23) 72%
Fox News - Opinion Dynamics (05.14-15) 77%
CNN/USA Today - Gallup (05.28-29) 77%
Harris (05.15-21) 74%
Christian Science Monitor (05.08-13) 66%
NBC News/Wall Street Journal (05.18) 72%
Newsweek - Princeton Survey Research Associates (05.16-17) 73%
Reuters - Zogby International (05.28-30) 70%

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?