Friderika
12 °C
29 °C

Huszonegy hónapig figyelt két gépeltérítőt a CIA

2002.06.03. 13:21
Huszonegy hónappal a szeptember 11-i terrortámadások előtt két későbbi elkövető megfigyelését kezdte el a CIA, erről azonban nem értesítette az amerikai nemzetbiztonsági szerveket. Amennyiben a titkosszolgálatok közti kommunikáció működik, elkerülhető lett volna a terrortámadás - vélik a szenátus demokrata és republikánus tagjai.
Már hónapokkal a szeptember 11-i terrortámadás előtt a CIA tudtával tartózkodott két későbbi elkövető az Egyesült Államokban - állítja a Newsweek című amerikai hetilap. Az egyik terroristát, Navaf al-Hamzit már 2000 januárjában lenyomozta a CIA, amikor egy al-Kaida találkozón vett részt Malajziában, azonban erről elfelejtette értesíteni az amerikai rendfenntartó erőket.

Leleplezhették volna a terroristákat

Másikukról, Kalid al-Mihdarról kiderítették, hogy többszöri belépésre jogosító vízumot szerzett. A két férfi szeptember 11-én a Pentagonnak vezette az American Airlines 77-es számú járatát. Amennyiben az FBI rendelkezett volna a fenti információkkal, ügynökei könnyen leleplezhették volna a terroristákat - véli a Newsweek. A hetilap információi szerint a CIA a bevándorlási hivatalt sem értesítette a felfedezéseiről.

Meghosszabbították a terrorista vízumát

A két férfi ezután saját nevére nyitott bankszámlákat és vett repülési leckéket. Mihdar vízumát még meg is újították az amerikai hatóságok, annak ellenére, hogy a CIA szerint kapcsolatban volt a USS Cole hadihajó ellen Jemenben elkövetett merénylet kitervelőivel - írja a lap. A két férfiról huszonegy hónapja vezettek aktát a CIA terror-elhárítási osztályán.

Az akták áttekintését csak három héttel a támadás előtt rendelte el George Tennet, a CIA igazgatója, miután egyre több jelentés utalt egy készülő terrortámadásra. A támadások megakadályozásának elmulasztása miatt hetek óta kritizált FBI igazgatója, Robert Mueller szerint nem biztos, hogy felderítették volna a készülő terrorakciót az információk birtokában.

Nem biztos, hogy leleplezték volna az összeesküvést

Nem hiszem, hogy ez valószínű lenne - nyilatkozta a kérdésről Mueller az NBC Meet the Press című műsorában. Múlt héten Mueller még elismerte, hogy a nyomozók legalább részben felderíthették volna a készülődő terrortámadást. Ki tudná megmondani mi történt volna, ha összerakjuk az információkat - nyilatkozta akkor az FBI igazgatója.

A kommunikáció kudarca

A titkosszolgálatok kudarca mögött a különböző titkosszolgálatok közötti kommunikáció hiányát látja Richard Shelby, a szenátus Nemzetbiztonsági Bizottság republikánus tagja. Diane Feinstein demokrata szenátor szerint a titkosszolgálatok szeptember 11-i támadások előtti kudarca az információk megosztásának elmaradásán alapul. Rengeteg részinformáció volt, amiket nem raktak össze, ezek alapján pedig fel lehetett volna deríteni a készülő akciókat - nyilatkozta a demokrata politikus a CNN-nek.