Árpád
-2 °C
4 °C

Huszonegy hónapig figyelt két gépeltérítőt a CIA

2002.06.03. 13:21
Huszonegy hónappal a szeptember 11-i terrortámadások előtt két későbbi elkövető megfigyelését kezdte el a CIA, erről azonban nem értesítette az amerikai nemzetbiztonsági szerveket. Amennyiben a titkosszolgálatok közti kommunikáció működik, elkerülhető lett volna a terrortámadás - vélik a szenátus demokrata és republikánus tagjai.
Már hónapokkal a szeptember 11-i terrortámadás előtt a CIA tudtával tartózkodott két későbbi elkövető az Egyesült Államokban - állítja a Newsweek című amerikai hetilap. Az egyik terroristát, Navaf al-Hamzit már 2000 januárjában lenyomozta a CIA, amikor egy al-Kaida találkozón vett részt Malajziában, azonban erről elfelejtette értesíteni az amerikai rendfenntartó erőket.

Leleplezhették volna a terroristákat

Másikukról, Kalid al-Mihdarról kiderítették, hogy többszöri belépésre jogosító vízumot szerzett. A két férfi szeptember 11-én a Pentagonnak vezette az American Airlines 77-es számú járatát. Amennyiben az FBI rendelkezett volna a fenti információkkal, ügynökei könnyen leleplezhették volna a terroristákat - véli a Newsweek. A hetilap információi szerint a CIA a bevándorlási hivatalt sem értesítette a felfedezéseiről.

Meghosszabbították a terrorista vízumát

A két férfi ezután saját nevére nyitott bankszámlákat és vett repülési leckéket. Mihdar vízumát még meg is újították az amerikai hatóságok, annak ellenére, hogy a CIA szerint kapcsolatban volt a USS Cole hadihajó ellen Jemenben elkövetett merénylet kitervelőivel - írja a lap. A két férfiról huszonegy hónapja vezettek aktát a CIA terror-elhárítási osztályán.

Az akták áttekintését csak három héttel a támadás előtt rendelte el George Tennet, a CIA igazgatója, miután egyre több jelentés utalt egy készülő terrortámadásra. A támadások megakadályozásának elmulasztása miatt hetek óta kritizált FBI igazgatója, Robert Mueller szerint nem biztos, hogy felderítették volna a készülő terrorakciót az információk birtokában.

Nem biztos, hogy leleplezték volna az összeesküvést

Nem hiszem, hogy ez valószínű lenne - nyilatkozta a kérdésről Mueller az NBC Meet the Press című műsorában. Múlt héten Mueller még elismerte, hogy a nyomozók legalább részben felderíthették volna a készülődő terrortámadást. Ki tudná megmondani mi történt volna, ha összerakjuk az információkat - nyilatkozta akkor az FBI igazgatója.

A kommunikáció kudarca

A titkosszolgálatok kudarca mögött a különböző titkosszolgálatok közötti kommunikáció hiányát látja Richard Shelby, a szenátus Nemzetbiztonsági Bizottság republikánus tagja. Diane Feinstein demokrata szenátor szerint a titkosszolgálatok szeptember 11-i támadások előtti kudarca az információk megosztásának elmaradásán alapul. Rengeteg részinformáció volt, amiket nem raktak össze, ezek alapján pedig fel lehetett volna deríteni a készülő akciókat - nyilatkozta a demokrata politikus a CNN-nek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?