Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Bushék többször is Laden nyomára bukkantak, de nem támadtak

2001.09.14. 10:21
Kormányzati források szerint a CIA évek óta folyamatosan keresi Oszama bin Ladent, többször a nyomára is bukkantak, de támadás nem indult. Bush elnökségének ideje alatt is többször érkezett információ a terroristavezér hollétéről - egyes források szerint azonban egyik sem volt elegendő az akció megkezdéséhez. Republikánus szenátorok most azt követelik, hogy különleges egységekkel gyilkoltassák meg terrortámadás-sorozat kitervelőit.
Clinton elnök 1998-ban, az afrikai követségek elleni támadás után felhatalmazta a CIA-t, hogy kutassa fel Oszama bin Ladent, és minden lehetséges eszközzel akadályozzon meg minden további merényletet - közölte a Washignton Post. Kormányzati források szerint a rendeletet Bush elnök megerősítette, és az amerikai felderítés idén már többször is a terroristavezér nyomára bukkant, támadás mégsem indult.

Más források azonban állítják, hogy sosem volt elegendő információjuk az akció megindításához, és azt sem döntötték el, hogy Ladent, a kiképzőtáborokat, vagy az egész al-Kaedát támadják-e. A CIA információi szerint a keddi támadás után gyakorlatilag kiürültek az afganisztáni táborok.

Clinton majdnem szabad kezet adott a CIA-nak

Az 1998-as elnöki utasítás nem érvénytelenítette azt az 1976-os rendeletet, amelyben Ford elnök megtiltotta, hogy a CIA bérgyilkosokat alkalmazzon, és külföldi vezetőket gyilkoltasson meg. Clinton azt azonban engedélyezte, hogy ha az ügynökök önvédelme azt kívánja, megöljék a biztonságukat fenyegetőket.

Feloldják a politikai merényletekre vonatkozó tilalmat?

A Los Angeles Times értesülései szerint a Szenátus hírszerzési bizottságának republikánus elnöke, Richard C. Shelby és Bob Barr szenátor most azt követeli, hogy érvénytelenítsék a '76-os rendeletet. Shelby szerint ez már egy újfajta háború, nem lehet az eddigi elvek szerint cselekedni. Barr, aki már Clintont is felszólította a rendelet visszavonására, közölte: "nem szabad többé megkötni a CIA kezét, és ha a hagyományos eszközök nem működnek, merényletekkel kell megoldani a problémát".

Mivel elnöki rendeletről van szó, George W. Bush a Kongresszus megkérdezése nélkül feloldhatja a gyilkosságokra vonatkozó korlátozást, és ebben valószínűleg támogatnák a Pentagonban ebben a ciklusban pozícióba került keményvonalasok is.

De az államilag támogatott politikai gyilkosság természetesen nem örvend osztatlan népszerűségnek: a külügyminisztérium néhány hete elítélte Izraelt, amiért az bérgyilkosokat küldött merényletek kitervelésével gyanúsított palesztin vezetőkre. Nemzetközi jogászok is állítják, a gyilkosságok sértenék a nemzetközi jogot, de még a háború szabályait is.