Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Összefoglalónk: újabb gépek eltérítését tervezték

2001.09.14. 09:12
Az amerikai hatóságok két fegyveres csoportot tartóztattak fel a New York-i JFK és La Guardia repülőtereken csütörtökön, azzal a gyanúval, hogy a csoportok két újabb repülőgépet próbálnak eltéríteni és öngyilkos támadásra használni. A kongresszus pénteken hajnalban megszavazta a terrortámadás áldozatainak segítésére, a helyreállításra és a terroristák elleni küzdelemre fordítandó 40 milliárd dolláros összegről szóló törvényjavaslatot. Amerikai szenátorok bérgyilkosokat küldenének a merénylet kitervelőire.
JFK repülőtér
 • Újabb gépek eltérítését tervezték? Az amerikai hatóságok két fegyveres csoportot, mintegy nyolc főt tartóztattak fel a New York-i JFK és La Guardia repülőtereken csütörtökön, azzal a gyanúval, hogy a csoportok két újabb repülőgépet próbálnak eltéríteni és öngyilkos támadásra használni. Mindkét csoport tagjainál kések, hamis igazolványok és kedden - a támadás napján - kiállított nyílt végű repülőjegyek voltak. Ezenfelül floridai pilótaiskolában kiállított igazolványaik voltak, abból az iskolából, melyben az öngyilkos merénylők is tanultak. Egy Los Angelesből New Yorkba tartó járatot csütörtök este indulás előtt fegyveres rendőrök szállták meg, földre rendelve az utasokat. Három utast bilincsben vittek el, a járatot törölték. A nyomozók szerint a terroristák egy ötödik gép eltérítését is tervezték, talán Dallasban. Az Amtrak vonatán utazó két férfit őrizetbe vettek Fort Worth-ben, miután szerda este tapétavágó késeket találtak náluk.

 • Negyvenmilliárd dollár helyreállításra és hírszerzésre Az amerikai kongresszus pénteken hajnalban megszavazta a terrortámadás áldozatainak segítésére, a helyreállításra és a terroristák elleni küzdelemre fordítandó 40 milliárd dolláros összegről szóló törvényjavaslatot. A Fehér Ház eredetileg 20 milliárd dollárt javasolt, a képviselők azonban megduplázták az összeget. Az összeg felét költik helyreállításra, a másik felét pedig hírszerzésre és biztonsági intézkedésekre. A javaslat tárgyalását egy alkalommal félbe kellett szakítani, mivel elrendelték a Capitolium szenátusi szárnyának kiürítését. Egy gazdátlan és gyanús csomagot találtak az épületben, amelynél a rendőrségi kutya bombát jelzett. A biztonsági intézkedést egy órával később feloldották.

 • Letartóztatások Manilában A Fülöp-szigeteki rendőrség letartóztatott három omani állampolgárt, továbbá két terrorizmussal gyanúsított személy után nyomoznak. Az illetők az amerikai követséggel szemben bérelt hotelszobát, melyben a nyomozók nitrátnyomokat találtak. A szobát napokkal a keddi terroristatámadások előtt használták a gyanúsítottak, a robbanóanyag nyomaira azonban csak szerdán bukkantak a nyomozók. A gyanúsítottakat múlt héten letartóztatták, mivel fényképeztek a követség előtt, azonban később elengedték őket. Mint kiderült, nevük szerepel az FBI körözési listáján.

 • Bérgyilkost küldenének bin Ladenre A Fidel Castro elleni elhibázott merénylet után 1976-ban hozott elnöki határozat tiltja ilyen eszközök alkalmazását, a szenátorok ennek a döntésnek a megváltoztatását követelik. Egyesek szerint az elhibázott merénylet váltotta ki Kennedy elnök meggyilkolását. A Szenátus hírszerzési bizottságának republikánus elnöke, Richard C. Shelby szerint "Ez egy másféle háború. Merényleteket fognak elkövetni polgáraink ellen és felrobbantják épületeinket, hacsak mi nem töröljük el őket a Föld színéről." Az elnöki döntés felülvizsgálatát már a demokrata Bob Barr szenátor is kezdeményezte a kenyai és tanzániai amerikai követségek elleni 1998-as merényletek után.

 • Az FBI nem kapta meg a francia titkosszolgálat figyelmeztetését Az Europe 1 csütörtöki adásában megszólaltatott egy francia titkosszolgálati illetékest, aki szerint a kettős állampolgárságú férfinak vaskos dossziéja van az elhárításnál, amely Oszama bin Laden szaúdi származású terrorista vezérnek dolgozó iszlám militánsként tartotta számon a férfit. Az erről szóló információkat - mondotta a nyilatkozó - el is küldték az amerikai rendőrségnek, de "valószínűleg elkeveredtek az FBI gépezetében". Mint közölte, az illető olyan ember benyomását kelti, aki "képes előkészíteni és levezényelni egy terrorista akciót". Az Europe 1 hozzáfűzte: egy "sehova nem kötődő zsoldosról" lehet szó, aki az elmúlt hónapokban a világ számos forró pontján megfordult. Hivatalos részről egyelőre nem tudták teljes egészében megerősíteni a rádió értesüléseit, a párizsi ügyészség azonban csütörtökön előzetes vizsgálatot rendelt el az ügyben. Korábbi híradás szerint az FBI augusztusban vette őrizetbe a név nélkül említett gyanúsítottat, akinél több hamis útlevelet találtak, valamint a Boeingekre vonatkozó műszaki leírásokat, technikai információkat és repülési kézikönyvet is. Kiderült az is, hogy Bostonban pilótaleckéket vett. A keddi merényletsorozat után az FBI most új adatokat kért Párizstól.

 • Reptéri személyzet demonstrálta a védelem hiányát A Northwest Airlines három alkalmazottja csütörtökön szándékosan megszegte a biztonsági előírásokat a phoenixi repülőtéren. Céljuk az volt, hogy megmutassák, napokkal a terrortámadás után is vannak biztonsági hiányosságok. A földi személyzet két tagja bicskával és dugóhúzóval, egy pilóta pedig igazolványának felmutatása nélkül sétált át az ellenőrzőponton. Miután átjutottak, felhívták az esetre a biztonságiak figyelmét. A repülőtér nyugati szárnyát lezárták és átvizsgálták robbanóanyagok után kutatva. Semmit nem találtak, így hamarosan újra megnyitották a lezárt részt. A három alkalmazottról nem érkeztek további hírek.

  Korábbi összefoglalók:
  Arabellenes gyűlöletkitörések Amerikában
  Hamburgból érkezhettek a gépeltérítők
  Vért adnak Amerikának a palesztinok
  A katasztrófa után
  Katonai ellencsapást ígér az Egyesült Államok
  Manhattan kihalt, vérhiány a kórházakban
  Tízezrek halhattak meg az Egyesült Államok fekete keddjén