Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Budapest vérét adná az amerikaiakért

2001.09.12. 14:46
A vérhiánnyal küzdő amerikai kórházaknak Budapest felajánlotta a segítségét. Amennyiben az Egyesült Államok változtat a jelenlegi tiltó törvényén, akkor a főváros azonnali véradásba kezd. Demszky Gábor főpolgármester ezenkívül bejelentette, hogy az összes közintézmény falára gyászlobogót raknak ki. A rendőrség továbbra is őrzi a stratégiai épületeket, így a repülőtéren is gépfegyveres őrök állnak.
A rendkívüli helyzetben Budapest kész az Egyesült Államok kórházainak vérszállítmányt küldeni - jelentette be a főpolgármester a Budapesti Védelmi Bizottság ülése utáni sajtótájékoztatón. A vérhiánnyal küszködő ország azonban csak akkor tud ezen a téren nemzetközi segítséget elfogadni, ha megváltoztatja a törvényeit. Amint a nagykövetségről pozitív válasz érkezik, a Városházán elkezdik megszervezni a budapestiek véradását.

Fekete zászlóval borítják Budapestet

Demszky Gábor az "aljas és semmivel nem indokolható" támadás miatt együttérzését és szolidaritását fejezte ki az amerikaiaknak. Ugyanakkor elrendelte, hogy az összes fővárosi közintézmény falára gyászlobogót helyezzenek ki. A főpolgármester kéri, akinek fontos a szabadság eszméje, az szintén fejezze ki szolidaritását házán egy fekete zászlóval.

A rendőrség már kedd délután elrendelte a stratégiai épületek fokozott védelmét. Ferihegyen továbbra is gépfegyveres őrök állnak, és csak a jeggyel rendelkező utasokat engedik be a repülőtér területére. A Vám és Pénzügyőrség az Indexet úgy tájékoztatta, hogy az összes határon az országba belépő állampolgárok poggyászát fokozottan ellenőrzik.

Minden amerikait megvédenek a fővárosban

A főpolgármester biztonsági okok miatt nem kívánja elárulni, hány amerikai állampolgár él vagy turistaként tartózkodik Budapesten. Annyit azonban tudni lehet, hogy minden olyan iskolánál fokozták a rendőri jelenlétet, ahol amerikai diákok tanulnak. Kökényesi Antal, budapesti rendőrfőkapitány elmondása szerint a város több mint száz pontján tartanak rendszeres ellenőrzéseket, amelyek mindaddig szükségesek, amíg a veszélyhelyzet nem csökken. Ennek ellénére úgy vélik, a polgároknak sem az élete, sem a vagyona nincs veszélyben. "A barbárság csatát nyert, de a háborút a demokrácia nyeri meg" - fogalmazott Demszky Gábor.