Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Készenlétben a magyar speciális mentőegységek

2001.09.11. 23:05
Az összevont magyar mentőegység hat órán belül képes elindulni, ha az Egyesült Államok megadja rá az engedélyt. A tűzoltók, orvosok és tűzszerészek felszerelését jelenleg konténerekbe rakodják. Szakértők szerint azonban kicsi az esélye annak, hogy az amerikaiak segítséget kérnek, mert a terrortámadást feltehetőleg belügyüknek tekintik majd.
A magyar kormány megtette felajánlását az Egyesült Államoknak egy speciális felszereltségű mentőegység elindítására - tájékoztatta az Indexet Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Amennyiben pozitív válasz érkezik, négy-hat óra alatt képesek arra, hogy elinduljanak. A három-négy, egyenként tizenöt fős csoport felkészítése már folyamatban van, jelenleg a megfelelő eszközöket készítik össze, illetve az engedélyeket szerzik be.

Mécses a budapesti amerikai nagykövetség előtt
Pavelcze László, az összevont mentőegység vezetője az Indexnek elmondta: országos szinten jelenleg negyvenöt ember áll készenlétben. Egy csoport orvosokból, tűzoltókból és tűzszerészekből áll. A felszerelések összeállításánál nagyjából úgy kell gondolkodni, mintha egy földrengés sújtotta vidékre indulnának. Kutyákat, keresőkamerákat vinnének, gyógyszerre viszont nagy mennyiségben nincs szükség, mivel azt az Egyesült Államok is tudja biztosítani.

Az USA feltehetőleg belügyének tekinti az esetet

Nem egy természeti katasztrófáról, hanem terrortámadásról van szó, így az Egyesült Államok feltehetőleg belügyének tekinti majd az esetet, és nem kér segítséget - véli ugyanakkor Pavelcze László. Ezért kicsi az esélye annak, hogy a mentőcsoport elinduljon. Dobson Tibor szintén azon a véleményen van, hogy az amerikai állam nem akarja veszélybe sodorni a külföldi egységeket, így senkit sem enged az országba, míg meg nem bizonyosodik arról, hogy nem kell további támadásoktól tartani.