Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Clinton tudta, hol van Laden, de végül nem támadott

2001.09.13. 11:27
Tavaly decemberben Bill Clinton akkori amerikai elnök környezete pontos hírszerzési információkat kapott Oszama bin Laden szaúdi terroristavezér hollétéről, és katonai tervet is készített, hogy lecsapjon rá, de a vezetés végül elvetette a támadást. Sandy Berger, Clinton nemzetbiztonsági tanácsadója szerint nem volt elég adatuk az akcióhoz.
A kongresszusban ismét fellángolt a kérdés körüli vita azután, hogy bin Laden neve egyre gyakrabban szerepel a keddi terrortámadásokkal kapcsolatban. A törvényhozás tagjai közül most többen felháborodásukat fejezték ki amiatt, hogy "az amerikai vezetés nem volt képes katonai lépésekkel védekezésbe kényszeríteni bin Ladent, holott a biztonsági szolgálatok évek óta összekapcsolják nevét az amerikaiak elleni terrorcselekményekkel. A védekezésre szorított bin Laden aligha tudott volna súlyos terrorműveleteket szervezni, viszont Washington egyre közelebb juthatott volna elfogásához" - közölte Orrin Hatch szenátor.

Mégsem volt elég adat?

Az amerikai hírügynökség úgy tudja, a támadás elvetéséről hozott döntés már annak idején is éles vitát okozott a Fehér Házban, mert Clinton utolsó esélyének tartották arra, hogy mielőtt elhagyja hivatalát, megbüntesse az Amerika-ellenes cselekményekkel gyanúsított bin Ladent. Bennfentes tisztviselők szerint Clintonék a nyolcéves elnökség utolsó hónapjai alatt több ízben kaptak olyan információt, amely alapján fontolóra vették, hogy lecsapnak az Afganisztánban rejtőzködő szaúdira, de végül egyszer sem érezték elégségesnek a rendelkezésükre álló adatokat.

Sandy Berger, Clinton nemzetbiztonsági tanácsadója megerősítette, hogy többször is - így decemberben - alaposan mérlegelték a bin Ladennel kapcsolatos hírszerzési információkat. Határozottan leszögezte azonban, hogy egyetlen esetben sem érezték azokat kellően teljesnek ahhoz, hogy cselekedjenek. Más források szerint decemberben bin Laden valószínűleg műholdas vagy közvetlen személyi megfigyelés alatt is állt, de a katonaiművelet-tervezők egyfelől attól féltek, hogy mire lecsapnak, más búvóhelyre menekül, másfelől attól, hogy a támadásnak túl sok lesz a nemkívánatos áldozata.

Amerika már próbálkozott

Bin Laden ellen Washington 1998 augusztusában már fellépett katonai erővel, kelet-afganisztáni kiképzőtáborait Tomahawk rakétákkal lőve. Abból a támadásból bin Laden megmenekült, de mivel húsz követője meghalt, az Afganisztánt uraló tálib vezetés megtiltotta a szaúdi terroristavezérnek, hogy nyilatkozzon, vagy közleményeket adjon ki.