Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Hamburgból érkezhettek a gépeltérítők

2001.09.13. 10:14
Az FBI ötven terroristáról tud, név szerint azonosítottak négy arabot, akiket a bostoni gépeltérítésekkel gyanúsítanak. Az FBI információi alapján a német rendőrség három hamburgi lakásban tartott házkutatást a terroristák nyomait keresve. A tálib kormányzat cáfolta, hogy házi őrizetbe helyezték volna Oszama bin Ladent. A World Trade Center romjai alól eddig 82 holttestet emeltek ki, 16 embert sikerült azonosítani. Rudy Giuliani, New York polgármestere szerint több ezer ember veszthette életét az épület elleni támadásban, 370 rendőr és tűzoltó tűnt el. A keddi tragédiák után a hazafiság hulláma söpört végig az országon. Az emberek házaikat és kocsijaikat csillagos-sávos nemzeti lobogókkal díszítik. Meghatározatlan időre elhalasztják a kereskedelmi járatok közlekedésére vonatkozó tilalom feloldását.

 • Hamburgból érkeztek a gépeltérítők Az FBI információi alapján a német rendőrség az éjszaka folyamán Hamburg városának Harburg nevű részében átkutatott egy lakást. Az immár elhagyott lakásban korábban egy vagy több merénylő lakhatott. A rendőrség nyombiztosító szakemberei azonban még az este folyamán nekiláttak a munkának. A nyomozók azt remélik, hogy értékelhető ujjlenyomatokra vagy anyagmaradványokra lelnek. Nem sokkal később két másik lakást is megrohamoztak. A hamburgi rendőri akcióban senkit nem vettek őrizetbe.

  >> Hamburgba vezetnek a nyomok

 • Cáfolják bin Laden házi őrizetének hírét Az Afganisztánt kormányzó tálibok cáfolták csütörtökön azt a sajtóértesülést, miszerint több hívével együtt házi őrizet alá helyezték Oszama bin Laden szaúdi milliomos terrorista vezért, aki feltételezések szerint az Egyesült Államok elleni keddi terrormerényleteket is megszervezte. A pakisztáni székhelyű Afgán Iszlám Hírügynökségnek (AIP) kabuli tálib források elmondták, hogy hamis és koholt állításokon alapulnak azok a hírek, miszerint bin Ladent és társait letartóztatták. A szóban forgó hírt egy arab internetes újság, az Ilaf közölte "fundamentalista arab forrásokra" hivatkozva. Az AIP-nek nyilatkozó kabuli források leszögezték, hogy nem hisznek bin Laden bűnösségében, már csak azért sem, mivel bin Laden nem tud még telefonon sem kapcsolatba lépni a külvilággal, és képtelen volt megszervezni egy ilyen kiterjedt terrorműveletet.

 • Az FBI ötvenfős terroristacsoportról tudAz FBI információi szerint mintegy ötven ember segítette és hajtotta végre a keddi terroristatámadásokat. Közülük mintegy negyven fő holléte ismert, ide számolva az öngyilkos gépeltérítőket is, tíz embert pedig még keresnek. A nyomozók név szerint azonosítottak négy arabot, akiket a bostoni gépeltérítésekkel gyanúsítanak. A négy férfi a legutóbbi időkig egy floridai kisvárosban élt, ahol pilótaiskolába jártak. A nyomozók több lakást átkutattak, vizsgálják a pilótaiskola nyilvántartását és a repülőtér kameráinak felvételeit. Az már bizonyos, hogy egyiküké volt a bostoni repülőtéren lefoglalt autó, melyben arab pilóta-tankönyvet találtak.

  >> Az FBI ötvenfős terroristacsoportról tud

 • Hétvégéig tarthat az amerikai repülési tilalom Az Egyesült Államokban biztonsági megfontolásokból szerdán sem engedélyezték a légi közlekedés teljes körű felújítását. A washingtoni kormányzat mindössze annyit tett lehetővé, hogy a megszigorított biztonsági intézkedéseknek megfelelni képes légitársaságok és repülőterek elindítsák, illetve fogadják a kedden elkövetett merényletek nyomán átirányított járatokat, illetve az azokat szállító, külföldön rekedt utasokat. A három nagy New York-i repülőtér - a Newark, a La Guardia és a Kennedy - helyi idő szerint szerdán estétől kezdve ismét fogad részlegesen járatokat, azt azonban nem tudni, hogy mikor indíthat repülőgépeket útnak. Meghatározatlan időre elhalasztják a kereskedelmi járatok közlekedésére vonatkozó tilalom feloldását. Egyelőre csak azok az utasok szállhatnak repülőgépre, akik a keddi merényletek nyomán átirányított járatokon voltak. Elemzők szerint valószínűleg a hét végéig nem is áll helyre a légi közlekedés.

 • 82 holttestet találtak a romok alatt A World Trade Center romjai alól 82 holttestet emeltek ki, 16 embert sikerült azonosítani. Rudy Giuliani, New York polgármestere szerint több ezer ember veszthette életét az épület elleni támadásban, 370 rendőr és tűzoltó tűnt el. Az ikertornyok füstölgő romjai közt kutató 1500 segélymunkás túlélők után kutat. A mentőegységek azonban jobbára csak testrészeket találnak az épületek romjai alatt, az ötezer testzsák mellé szerdán újabb ötezret rendeltek. A túlélők számára felállított fogadószoba üresen áll, míg a Brooks Brothers-üzlet romjain létesített hullaházban a néhány holttest mellett jobbára csak testrészeket tárolnak. A World Trade Center körüli tíz háztömbnyi területen törmelék borítja az utcákat, az autók felborítva fekszenek, az épületek egy részében pedig komoly kárt tett a lehulló törmelék. A tűzoltók a World Trade Center kilenc emeletes, ötös számú épülete, és a Millennium Hilton összeomlásától tartanak.

 • Hazafias hullám Amerikában Hihetetlen mennyiségben vásároltak amerikai nemzeti zászlót az emberek az utóbbi két napban az Egyesült Államok egész területén a New York és Washington elleni keddi terrormerényletek után. A legnagyobb amerikai kiskereskedelmi lánc, a Wal-Mart üzleteiben kedden 116 ezer darab zászló került a pultra, szemben a tavalyi szokásos év forgalmával: egy évvel ezelőtt ugyanezen a napon csak 6400 zászló kelt el. A Wal-Mart azonnal öt gyártóval vette fel a kapcsolatot az utánpótlás biztosítására. A kereskedelmi lánc képviselője szerint nem átmeneti jelenségről van szó, a megugrott zászlókereslet jó ideig eltart még. A keddi tragédiák után a hazafiság hulláma söpört végig az országon. Az emberek házaikat és kocsijaikat csillagos-sávos nemzeti lobogókkal díszítik.

  Korábbi hírösszefoglalóink:
  Vért adnak Amerikának a palesztinok
  Manhattan kihalt, vérhiány a kórházakban
  Tízezrek halhattak meg az Egyesült Államok fekete keddjén
  Pearl Harbor II: terrortámadás az Egyesült Államok ellen