Alfréd
-2 °C
2 °C

Amerika megtorolja a támadást

2001.09.13. 07:36
Az Egyesült Államok válaszát a World Trade Center és a Pentagon elleni terrorista támadásokra meghatározza Bush elnök szerdai beszéde, melyben az ország elleni "háborús cselekedetnek" nevezte a támadásokat. Az elnököt mindkét párt és a Kongresszus mindkét háza támogatta, a szerdán elfogadott dokumentum szerint a nemzetnek "a nemzetközi jog értelmében joga van megtorolni" a támadást. A támadás óta először ülésező törvényhozók támogatják az elnököt a felelősök kinyomozásában és megbüntetésében.
A NATO váratlan lépést tett szerda este, amikor úgy döntött, hogy ha bebizonyosodik, hogy a keddi támadássorozat külföldről érte az Egyesült Államokat, azt a Washingtoni Szerződés 5. cikkelye értelmében valamennyiük elleni támadásnak tekintik.

Az 5. cikkely
A NATO-t létrehozó, s 1949-ben Washingtonban aláírt Észak-atlanti Szerződés 5. cikkelye a tagállamokat automatikus szolidaritásra kötelezi, ugyanakkor a végrehajtandó akciók szempontjából meghagy nekik bizonyos fokú értelmezési szabadságot. A kérdéses cikkely az AFP ismertetése szerint így hangzik:

"A felek egyetértenek abban, hogy ha fegyveres támadás történik egyikőjük vagy közülük több állam ellen Európában vagy Észak-Amerikában, akkor azt úgy értékelik majd, mint támadást az összes tagállam ellen. Ennek következtében egyetértenek, hogy egy ilyen támadás esetén mindegyikük - az ENSZ alapokmányának 51. cikkelye által elismert egyéni vagy kollektív, törvényes önvédelem jogával élve - segítséget nyújt az így megtámadott tagállamnak vagy tagállamoknak, méghozzá úgy, hogy azonnal, egyénileg és a többi tagállammal egyetértésben olyan lépést tesz, ideértve a katonai erő használatát is, amilyent szükségesnek tart az észak-atlanti térség biztonságának helyreállítására és biztosítására. Minden ilyen jellegű fegyveres támadást és az ennek következtében hozott összes intézkedést azonnal az ENSZ Biztonsági Tanácsának tudomására hozzák, s ezek az intézkedések akkor érnek véget, ha a Biztonsági Tanács megtette a szükséges lépéseket a nemzetközi béke és biztonság helyreállítására, fenntartására."

Mint Lord Robertson főtitkár rámutatott: az atlanti szövetség több mint fél évszázados történetében ez az első eset, hogy valamelyik tagját támadás érte, és a többiek az 5. cikkely értelmében készek kollektív választ adni.

Amennyiben az Egyesült Államok igénybe kívánja venni a NATO támogatását, jeleznie kell a szövetségnek, hogy milyen típusú segítségre van szüksége. Amerikai kormányhivatalnokok szerint az 5. cikkely lehetővé teszi az USA-nak, hogy a tagországok légterét használja, valamint lehetővé teszi a katonai és hírszerzési erőforrások megosztását.

Húszmilliárd dollár mentésre és helyreállításra

A Kongresszus vezetői és a Fehér Ház húszmilliárd dollárt különített el a mentésre, a helyreállításra és a terroristaelhárításra. Bill Young, a Képviselőház költségvetési bizottságának elnöke szerint a költségekről szóló törvényjavaslat csütörtökön kerülhet Bush elnök elé.

Donald Rumsfeld védelmi államtitkár az amerikai katonákhoz intézett beszédében nyíltan célzott egy katonai konfliktus lehetőségére. "A következő hetekben és hónapokban még többet várunk tőletek. Ez különösen igaz a harci egységekre."

Hazánk támogatja a NATO döntését

Magyarország a szövetség egységének leghatározottabb kinyilvánítása szempontjából fontosnak tartotta és támogatta a NATO nagyköveti tanácsának szerda este meghozott döntését - közölte Horváth Gábor külügyi szóvivő az MTI érdeklődésére. - Magyarország szempontjából ez a döntés abból a remélhetőleg mindörökké csak elméleti lehetőségből fakadóan is meghatározó jelentőségű, hogy ha hazánkat érné egy ilyen gyáva terrortámadás, a többi 18 tagállam, köztük az Egyesült Államok, egyértelműen és határozottan Magyarország segítségére sietne - tett hozzá a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy meddig terjedne ki a magyar segítségnyújtás, Horváth Gábor megerősítette: a NATO-tanács nyilatkozata szerint a segítségnyújtás nem jelent automatikusan és feltétlenül katonai akciót vagy abban való részvételt. Rámutatott arra, hogy a Washingtoni Szerződés 5. cikkelye értelmében minden szövetséges nemzeti keretben dönt arról, milyen módon és mértékben látja szükségesnek a külső támadást szenvedett tagország megsegítését.