Sára, Márió
2 °C
6 °C

Minden idők legvéresebb terrorakciója

2001.09.13. 05:53
8:45 [keleti parti idő szerint] Az American Airlines Bostonból Los Angelesbe tartó 11-számú járata a New York-i Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) több mint négyszáz méter magas északi tornyának ütközik. A Boeing 767-200ER típusú, közepes méretű utasszállító gép bacsapódása több emeletet teljesen lerombol, a kiömlő üzemenyag azonnal felgyújtja az épületet.

9:03 Egy másik Boeing 767-es, a United Airlines 175-ös járata (szintén Bostonból tartott Los Angelesbe) a WTC déli tornyának ütközik. A robbanás szinte kettévágja az épületet. A két toronyban csaknem ötvenezer ember dolgozik. A két gép éppen munkakezdéskor csapódik be, az áldozatok számát több ezerre becsülik. A második ütközést a CNN élőben közvetíti. A WTC mindkét tornya ég, New York fölött sűrű füst gomolyog. A hatóságok azonnal lezárnak minden repteret, majd New York összes hídját és alagútját is. Kiürítik Manhattan déli részét.

9:30 Az Egyesült Államok elnöke Floridában bejelenti, hogy az országot súlyos terrortámadás érte.

9:43 Az American légitársaság 77-es számú, Washingtonból Los Angelesbe tartó járata megjelenik Washington felett és a hadügyminisztérium épületére, a Pentagonra zuhan. Épp azt az épületszárnyat pusztítja el, ahol az amerikai hadsereg vezérkarának irodái vannak. Az épület kigyullad, a 24 000 dolgozót azonnal evakuálják. Néhány perc múlva kiürítik az összes fontosabb kormányhivatalt, így a Capitolumot és a Fehér Házat is.

10:05 Szinte az egész világ láthatja, amint a Világkereskedelmi központ déli tornya összeomlik. A törmelék sok száz tűzoltót és a mentésen dolgozó rendőrt temet maga alá. Manhattan utcáit sűrű por és füst lepi el.

10:10 A Pentagon megrongált szárnya szintén összeomlik.

10:28 A WTC északi tornya is ledől. Eltűnik a föld színéről a város és egész Amerika egyik legismertebb és legnagyobb épülete, jelképe. New Yorkban teljes a pánik, az utcákon füst és por kavarog.

10:48 Jelentés érkezik, hogy Pennsylvania államban, Pittsburgtől körülbelül száz kilométernyire lezuhant egy újabb belföldi járatú utasszállító gép. Később kiderül, hogy a United Airlines Newarkból San Franciscóba tartó Boeing 757-ese volt.

11:18 Az American Airlines bejelentette, hogy két repülőgépe eltűnt. A 11-es járat (Boeing 767) 92 emberrel, a 77-es járat (Boeing 757) pedig 64 emberrel a fedélzetén. Azonosítják az északi toronynak illetve a Pentagonnak ütközött gépet. Délben a United Airlines és azonosítja két eltűnt gépét, a 93-mas és a 175-ös járatot.

13:04 George Bush egy louisianai légibázison bejelenti, hogy országszerte a legszigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetik be, az amerikai hadsereget világszerte magas harckészültségbe helyezték. "Az Egyesült Államok felkutatja és megbünteti a tetteseket" - mondja az elnök. Busht ezután az elnöki különgéppel a háborús esetekre fenntartott nebraskai főhadiszállásra szállítják, csakúgy, mint a hadsereg és a kongresszus legfontosabb tisztviselőit. Ott összeül a Nemzeti Biztonsági Tanács.

17:20 Újabb épület omlik össze: a Világkereskedelmi központ hetes számú, 47 emeletes épülete.

20:30 Bush tévébeszéde az amerikai néphez. Több ezer áldozatról esik szó.

22:49 John Ashcroft igazságügyi miniszter a Kongresszusban bejelenti, hogy a gépeket öt-öt fős, késekkel fölfegyverzett terrorcsoportok rabolták el.