Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Powell megelőzte Bush-t a népszerűségi listán

2002.12.23. 16:31
A CNN és a Time megbízásából készült felmérés szerint az amerikaiak 54 százaléka megbízik George W. Bush-ban. Az elnöknél már csak külügyminiszterét, Colin Powellt látják jobbnak a megkérdezettek.
Az amerikai közvélemény szerint George Bush elnök jó tanácsadókat választott maga mellé, különösen a biztonság és a külpolitika területén. Az elnök nemzetbiztonsági és a külpolitikai munkatársainak a tevékenységét a megkérdezettek 71 százaléka, gazdasági munkatársainak a tevékenységét pedig 51 százaléka ítélte megfelelőnek vagy jónak.

Cheney-t nem csípik

Mint a CNN és a Time hírmagazin felmérésből kiderül, a világ ügyeinek rendezését illetően Bush elnök a megkérdezettek 54 százaléka szerint végez jó munkát, viszont csak 44 százalékuk minősítette jónak azt, ahogy a gazdaságot kezeli. A kormány tagjai közül Colin Powell munkáját a megkérdezettek 77 százaléka ítélte jónak, rossz véleményt csak 11 százalék adott. Dick Cheney alelnök esetében 48 százalék és 32 százalék volt a kedvező és a kedvezőtlen vélemények aránya.

A megkérdezettek fele szerint Bush elnök olyan vezető, akiben bízni lehet. A felmérés résztvevőinek csaknem kétharmada, 64 százaléka nem szívesen látná, ha Dick Cheney indulna az elnöki tisztségért, míg 70 százalékuk kedvezően viszonyulna Colin Powell elnökjelöltségéhez. A december 16-án és 17-én telefonon végzett, 1006 személy megkérdezésén alapuló felmérés hibahatára 3 százalék.