Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Szavanként ezer dollárt keres Clinton?

2003.03.10. 19:04
Lapértesülések szerint százezer dollárt kap egy 45 másodperces szereplésért a CBS "60 Minutes" műsorában Bill Clinton volt amerikai elnök. Az összesen tíz részből álló sorozatban egykori legnagyobb ellenfele, Bob Dole republikánus szenátorral vitatkozik Clinton.
Bill Clinton volt amerikai elnök, és az 1996-os elnökválasztás rivális jelöltje, Bob Dole republikánus szenátor szerződést kötött a CBS hírtelevízió "60 Minutes" műsorának szerkesztőivel. A két politikus beleegyezett, hogy álláspont-ellenpont felállásban vitatkoznak aktuális politikai témákról, összesen tíz alkalommal. A vitát kezdőnek 45 másodperc áll a rendelkezésére, hogy kifejtse álláspontját, ellenfele erre ugyancsak 45 másodpercben reagálhat. Ezután 15 másodpercben a vitaindító válaszolhat, majd 15 másodpercig újból az ellenfél következik. A CBS közlése szerint eddig már két részt vettek fel. A CBS vezetői szerint a széria folytatódhat, ha a felvételek kedvező nézettségi adatokat produkálnak.

Ezerhatszáz dollár másodpercenként

Bár a CBS nem hozta nyilvánosságra a szerződés részleteit, lapértesülések szerint a szereplők fejenként 1 millió dollárt kapnak a tízrészes mini-szériáért. Mivel a viták mindössze 45 + 15 másodpercesek, ez azt jelenti, hogy a szereplők körülbelül 1666 dollárt kasszírozhatnak másodpercenként. Ez tovább bontva körülbelül ezer dollár szavanként. Clinton nem kommentálta ezeket az értesüléseket, csak annyit fűzött hozzá, hogy döntésében nem játszott szerepet a pénz. Tény, hogy az állítólagos egymillió dollár eltörpül amellett a 12 millió dollár mellett, amit a volt elnök kap a Knopf kiadótól emlékiratainak kiadási jogaiért.

Clinton Bush adópolitikáját kritizálta

A széria vasárnap sugárzott első adásában a két politikus az esetleges iraki háborúról és az adócsökkentési politikáról vitázott. Clinton szerint rossz gazdaságpolitikai lépés egy közelgő háború előtt az adókat csökkenteni. Hozzátette, hogy az Egyesült Államokban még sohasem volt ilyen mértékű adócsökkentés háború esetén. Dole szerint az eddigi adócsökkentési politika még nem igazán éreztette a megjósolt negatív hatásokat. Hozzátette, hogy a Bush kormányzat elhatározta, hogy globális harcot hírdet az amerikai értékek megvédése érdekében, és "ezen értékek közé tartozik, hogy szabadon dönthessünk arról, hogyan takarítsunk meg pénzt, és hogyan fektessük be", jelentette a CNN.