Prokofjevet ad elő Clinton és Gorbacsov

2003.02.06. 12:32
A volt amerikai és volt szovjet elnök Sophia Loren és hangrögzítő eszközök segítségével Szergej Prokofjev Péter és a Farkas című zenés meséjéhez kölcsönzik hangjukat.
Az exelnökök az orosz nemzeti opera felújított és kiegészített előadásába szállnak be a veterán filmszínésznő közreműködésével. A darabot, amelyben az egykori atomkofferosok felvételről szólalnak meg, a Grammy-díjas Kent Nagano karmester vezényli.

"Olyan egykori politikusokat választottunk, akik kiválóan kommunikálnak - magyarázta Nagano."

A farkas problémái

Clinton és Gorbacsov
Van-e élet a hatalom után?
Prokofjev mesedarabját az iskolák előszeretettel használják arra, hogy a gyerekeknek bemutassák a szimfónikus zenekar hangszereit. Clinton és Gorbacsov emellett egy új darab, A Farkas és Péter mesélőiként is bevetik magukat. Az új mese, ahogy a címe is mutatja, a farkas szemszögéből jeleníti meg a történetet.

"... az erdőben van, de az erdő eltűnik, mert a városiasodás miatt kivágják a fákat... és meglátjuk, hogy miért olyan elkeseredett a farkas - magyarázza Nagano."

Környezetvédelem és AIDS

Mihail Gorbacsov különösen örült a folytatás környezettudatos felhangjainak. Közölte: gázsiját felajánlja a nemzetközi zöld kereszt környezetvédő szervezetnek. Bill Clinton saját fellépti díját a nemzetközi AIDS trösztnek ajándékozza.

Loren és Clinton tavaly decemberben, Genfben vették fel részüket, míg Gorbacsov jövő hétfőn mondja fel szövegét, angolul.