Mária
-7 °C
3 °C

Bevezetik a dollárt Irakban

MTI
2003.04.16. 18:31
Repülőgépen érkezik a dollár Irakba, hogy átmenetileg felváltsa az iraki dinárt. Minden iraki húsz dollárt fog kapni fejenként egy és öt dolláros címletekben. A kifizetéseket az Egyesült Államokban lefoglalt 1,7 milliárdra rúgó iraki javakból fedezik majd.

A viszonylag alacsony kifizetéseket az teszi indokolttá, hogy az amerikai szakemberekkel együttdolgozó iraki tisztviselők el akarják kerülni a túlzott inflálódást - értesült a The Wall Street Journal. Az arab világ valószínűleg tiltakozni fog az amerikai valuta bevezetése miatt, véli a lap.

Már dollárral fizetik a britek a munkásokat Umm-Kaszrban és Bászrában is. A tervezett húszdolláros fizetés nem kis pénz Irakban, ahol egy diplomás vegyészmérnök ötven dollár körüli havi bérezésre számíthatott a háború előtt. Az átmeneti fizetőeszköz bevezetése a sorozatos bankrablások és bankjegyhamisítások miatt is szükségszerű.

Irakban mostanáig kétféle dinár volt használatban. Az északi, kurdok által ellenőrzött területeken a Huszein-rezsim előtt használt dinár állt a lakosság rendelkezésére, míg a középső és déli régiókban a volt elnök arcképével nyomott Szaddám-dinár forgott. A pénzügyi rendszer rendbetétele még hónapokig is eltarthat, mint történt Koszovóban és Boszniában is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.