Orsolya
7 °C
10 °C

Büntetéssel fenyegeti a külföldi újságírókat Zimbabwe

MTI
2004.03.10. 18:07
Szankciókkal fenyegette meg a külföldi médiumok zimbabwei tudósítóit a hararei kormány.

A szerdán ismertté vált közlemény zsoldosokként bélyegezte meg a külföldi médiumok Zimbabwéban dolgozó újságíróit és büntető intézkedéseket helyezett kilátásba velük szemben.

Jonathan Moyo tájékoztatási miniszter azzal vádolta meg a legtekintélyesebb külföldi médiumokat, köztük a CNN-t, a BBC-t, továbbá a legismertebb brit napilapokat, hogy az ország lejáratására törnek. A külföldi médiumok belföldi tudósítóit pedig azzal a váddal illette, hogy - mint fogalmazott - ezen médiumok zsoldjába szegődnek, s megszegik az ország törvényeit azáltal, hogy a munkájuk révén szerzett devizát nem váltják át helyi pénzre. A miniszter hasonló váddal illetett számos külföldi és belföldi médiumot, valamint a legnagyobb nemzetközi hírügynökségeket, köztök aReuterst, az AFP-t és az AP-t.

A tájékoztatási miniszter különböző büntető intézkedéseket helyezett kilátsába, ezeket azonban nem részletezte.

Zimbabwéban az elmúlt időszakban jelentősen korlátozták a sajtószabadságot, a bíráló hangnemű tudósítások továbbítását pedig szinte teljes mértékben megakadályozták. Jonathan Moyo ezen intézkedések legfőbb kiagyalójának számít.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.