2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Az Interfax bocsánatot kért a lengyel külügyminisztertől

2009.11.10. 18:12

Bocsánatot kért az Interfax orosz hírügynökség a lengyel külügyminisztertől, amiért hibásan idézte a politikus egy múlt heti washingtoni felszólalását. A bocsánatkérésről maga a miniszter számolt be kedden egy rádióinterjúban. Radoslaw Sikorski azt mondta, örül, hogy a hírügynökség elismerte a hibáját.

Az Interfax olyan kijelentést adott a washingtoni stratégiai tanulmányok központjában (CSIS) felszólaló lengyel külügyminiszter szájába, amelyet Sikorski a hivatalos lengyel tiltakozás szerint soha nem mondott. A tudósításban egyenes idézetben szerepelt a Sikorskinak tulajdonított kijelentés, amely így hangzott: "Kívánjuk, hogy legyenek amerikai katonák országunkban, pajzsként egy orosz agresszióval szemben".

Az orosz sajtó széltében-hosszában idézte a kijelentést, és az orosz külügyminisztérium is reagált rá, igaz, Szergej Lavrov külügyminiszter és Andrej Nyesztyerenko külügyi szóvivő egyaránt feltételes módban fogalmazott, utalva rá, hogy Moszkva még vizsgálja a hírügynökségi jelentés hitelességét.

A lengyel kormány "tudatos manipulációval" vádolta, és helyreigazításra szólította föl a hírügynökséget. Nyugati hírügynökségek jelentése szerint Sikorski arról beszélt Washingtonban, hogy a kelet-európai rakétavédelmi tervek törlése ellenére amerikai stratégiai támogatásra lenne szükség a térségben.