Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Az osztrák elnök óvott a vak gyűlölettől a londoni merényletek után

MTI
2005.07.10. 14:10
Az osztrák elnök szerint nem szabad vak gyűlölettel és eltúlzott reakciókkal válaszolni a terrorista akciókra, mert ez a fajta reagálás a civilizációk konfliktusához vezethet. Heinz Fischer köztársasági elnök az ORF-televíziónak adott vasárnapi bécsi nyilatkozatában nem támogatta azokat a felvetéseket, hogy a londoni terrortámadások nyomán korlátozzák a polgári szabadságjogokat a magánéletbe való nagyobb beavatkozás eszközeivel, például a telefonbeszélgetések és az internetes levelezés rögzítésével.

A volt szociáldemokrata politikus - aki egy évvel ezelőtti államfővé választásakor lemondott minden párttisztségéről - hangsúlyozta, hogy sokkal inkább arról van szó: védelmezni kell az európai életformát, és el kell gondolkozni azon, hogyan lehetne küzdeni a terrorizmus mögött fellelhető zavaros elképzelésekkel szemben. Fischer elmondta, az osztrák igazságügyi miniszterrel tartott konzultációján megállapították, hogy Ausztriában kielégítő a jogi helyzet, semmiféle drámai változtatásra nincs szükség az osztrák társadalmi struktúrában.

Az államfő szerint megfelelő az együttműködés az osztrák állami szervek és az Ausztriában élő muzulmánok között, valamint a muzulmán vallási közösséggel is. Emlékeztetett arra, hogy a semlegesség alapján Ausztria - Svédországhoz és Finnországhoz hasonlóan - nem vett részt az iraki háborúban, és ennek is meghatározott jelentősége van. Kifejtette, hogy nem szabad engedni a gyűlölet és az erőszak kiszélesedésének, hanem továbbra is az értelem alapján kell tevékenykedni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!