Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Nem toleránsak a románok a kisebbségiekkel

TransIndex
2005.09.03. 07:49
Az IRSOP közvélemény-kutató intézet felmérése azt mutatja, továbbra sem toleráns Románia lakossága a kisebbségekkel szemben. Többségben vannak azok, akik szerint a magyarok jobban kötődnek Magyarországhoz, mint Romániához - ezt gondolja a válaszadók 68%-a, 54%-uk szerint léteznek magasabb és alacsonyabb rendű fajok, 62% szerint pedig a homoszexuálisok bűnözők.

Többségben vannak azok is, akik szerint a cigányok közt több a bűnöző, a Romániában élő arabok, törökök és kínaiak pedig tisztességtelenek. Tíz személyből hatan nyilatkoztak úgy, hogy az etnikai közösségeket kötelezni kell a román nyelv elsajátítására, illetve hogy a halálbüntetést ismét törvényesíteni kell.

A megkérdezettek többsége szerint ugyanakkor Romániában tiszteletben tartják a politikai pluralizmust (85%), a kisebbségi jogokat (66%), a nemek közti egyenlőséget (64%), a szabadságot (61%), a demokráciát (57%) és a toleranciát (51%). A megkérdezettek 21%-a gondolja úgy, hogy a véleményszabadságot korlátozni kellene.

A Román értékek, európai értékek című szociológiai kutatást az IRSOP készítette az Európai Bizottság romániai delegációja rendelésére, hibahatára 3%.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.