Miklós
-7 °C
2 °C

Osztrák őrizetben marad a holokauszttagadó történész

MTI
2005.11.25. 14:36
Nem helyezik szabadlábra Ausztriában a holokauszttagadó David Irving brit történészt, akit két hete vettek őrizetbe Stájeroszágban. A vizsgálati fogságba helyezett Irving őrizetének megszüntetését pénteken utasította el Bécsben az ügyben illetékes bíró. A történész ügyvédje arra hivatkozva kezdeményezte a szabadlábra helyezést, hogy védence brit állampolgár, így az EU területén bármikor elérhető az osztrák igazságszolgáltatás számára, és 16 év óta nem követett el törvénysértő cselekedetet Ausztriában. A vizsgálóbíró azonban elutasította a 10 és 20 ezer dollár közötti összegnek megfelelő óvadék felajánlásával együtt kezdeményezett szabadlábra helyezést.

A bíróság szóvivője szerint a döntés azon alapul, hogy a továbbiakban is fennáll a cselekmény újbóli elkövetésének, valamint a gyanúsított szökésének a veszélye. A vizsgálati fogság újbóli felülvizsgálatára legkorábban csak egy hónap múlva kerülhet sor.

A 67 esztendős Irvinget november 11-én vették őrizetbe egy 16 évvel ezelőtti osztrák elfogatóparancs alapján. A hatóságok akkor azt követően adták ki a parancsot, hogy Irving egy bécsi és egy leobeni előadásában is tagadta az auschwitzi gázkamrák létezését.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!