Mária
-6 °C
-2 °C

Irán az atomsorompó-szerződésből való kilépéssel fenyeget

MTI
2006.05.07. 12:25
Az iráni parlament vasárnap Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak írt levelében azzal fenyegetőzött, hogy arra sarkallja a teheráni kormányt: léptesse ki az országot az atomsorompó-szerződésből, ha az Egyesült Államok továbbra is nyomást gyakorol rá urándúsítási tevékenységének a felfüggesztése érdekében.

"Világos, hogy ha a főtitkár és az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai nem tudják békés úton megoldani a nézeteltéréseket, a parlament számára nem marad más, mint felkérni a kormányt, hogy vonja vissza aláírását arról a jegyzőkönyvről, amely az atomsorompó-szerződéshez csatolva rendelkezik a nukleáris létesítmények meglepetésszerű ellenőrzésének a lehetőségéről. Emellett a parlament ugyancsak kéri a kormányt: vizsgálja felül a szerződés 10. cikkelyét, amely körülírja azt, hogy egy aláíró országnak mit kell tennie abban az esetben, ha ki óhajt lépni az egyezményből" - fogalmaztak az írás szerzői.

A törvényhozás döntését vasárnap az iráni állami rádió ismertette. Irán már korábban leállította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreinek az ázsiai országban folytatott tevékenységét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.