Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az öböl menti arab országok garanciákat követelnek Irántól

MTI
2006.05.07. 00:07
Az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) hat tagállamának vezetői szombati rijádi tanácskozásukon aggasztónak nevezték az iráni atomprogramot és több garanciát követeltek Irántól arab szomszédai számára.

"Az iráni nukleáris kérdés ... nem csak a térség államai, de az egész világ számára aggasztó" - szögezte le Sejk Hamdan bin Zajid an-Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, akinek országa tölti be a GCC soros elnöki tisztét.

"Nagyra értékeljük Irán arra irányuló lépéseit, hogy megnyugtassa programjával kapcsolatban a térség országait" - tette hozzá a több órás csúcstalálkozó végeztével a külügyminiszter Teherán legutóbbi közléseire utalva, amelyek szerint az iráni atomprogram békés célokat szolgál. A miniszter ugyanakkor hozzátette: Iránnak kötelezettségei vannak a nemzetközi közösséggel és a öböl menti országokkal szemben.

A Perzsa-öböl gazdag arab olajsejkségeit tömörítő Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) katari főtitkára, Abder-Rahmán al-Attíja kérdésre válaszolva cáfolta, hogy a GCC közvetítene Irán és a nyugati államok között az atomkérdésben. A GCC tanácskozásán a palesztinoknak nyújtandó segítség célba juttatásáról is szó volt.