Alfréd
5 °C
13 °C

Szaddám Huszein a nadzsafi merényletről üzen

2003.09.01. 13:09
A Szaddám Huszeinnnek tulajdonított szalagon egy hang azt állítja: Huszeinnek és híveinek nincs köze a nadzsafi mecsetnél pénteken elkövetett merénylethez. A támadásban összesen százhúsz ember vesztette életét, köztük a síiták szellemi vezetője is.
'A hitetlen behatolók alaptalanul vádolják Szaddám Huszein követőit, hogy ők ölték meg Hakim síita vezért" - hallatszik azon a felvételen, amelyet a katari Al Dzsazíra hírtelevízió Szaddám Huszeinnek tulajdonít. A hang hozzáteszi: " A merénylethez nincs köze Szaddámnak". A felvételen egy Korán idézet is hallható, amely arra figyelmeztet, hogy a muzulmánok óvatosan kezeljék a gyanúsítgatásokat, és ne higgyenek el mindent azonnal.

Sokadik

Az Al Dzsazíra által sugárzott hanganyagról több tudósító azt állította, hogy az valóban hasonlít a megbuktatott diktátor hangjára. A szalagot azonban még nem vetették alá független vizsgálatnak. Az elmúlt hónapokban több olyan hangfelvételt is sugárzott a katari hírtelevízió, amelyet Huszeinnek tulajdonítottak, de idáig még egyikről sem sikerült minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy eredeti lenne, jelentette az MSNBC.

Al Kaida

A legutóbbi adatok szerint százhuszonhat ember vesztette életét a nadzsafi mecsetben, amikor autóba rejtett pokolgép robbant az épület előtt. Az áldozatok között van Mohamed Bakira al-Hakim ajatollah síita szellemi vezető is. Az amerikaiak röviddel a robbantás után azt közölték: Huszein hívei állhatnak a merénylet hátterében. Az amerikaiak azóta több irakit is őrizetbe vettek, több személyről azt állítják, hogy kapcsolatban álltak Oszama bin Laden al Kaida terrorszervezetével.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.